2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma programok Dzsódhpurban és Delhiben
2009. 03. 11. 00:00

A romák reprezentációja a magyar médiában címmel tartott élénk érdeklődéssel kísért és nagy tetszéssel fogadott előadást az India International Centre konferenciatermében.

A nyugat-indiai Rádzsaszthánban, ahonnan a romák a tudomány mai állása szerint származnak, Magyar roma napokat rendeztek, amelyek keretében a Dzsódhpuri Filmtársasággal együttműködve roma témájú filmekből tartottak magyar filmfesztivált. A magyar intézet a Sangeet Natak Akademi (Előadóművészeti Akadémia) közreműködésével zenei tárgyú előadásokat is szervezett.

Dr. M.M. Mathur népzenekutató a rádzsasztháni népzenéről beszélt, míg dr. Lázár Imre, a DMTKK igazgatója Cigányzene - Roma népzene címmel tartott multimédiás előadást, rávilágítva a rádzsasztháni és a magyarországi roma népzene közötti párhuzamokra és a magyarországi romák sokrétű, jelentős hozzájárulására a magyar zenei kultúrához.

A Dzsódhpurban megrendezett magyar napok további programja volt egy híres indiai személyiségeket bemutató bélyegkiállítás a Magyar Filatéliai Múzeum gyűjteményéből.

Delhiben az EUNIC (az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézetei) indiai tagozata által rendezett előadás-sorozat keretében szervezett a DMTKK roma tárgyú programot. Az előadás-sorozat magyar darabjaként Munk Veronika médiaszociológus A romák reprezentációja a magyar médiában címmel tartott élénk érdeklődéssel kísért és nagy tetszéssel fogadott előadást az India International Centre konferenciatermében.