HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A cigányság helyzetén csak a kormányváltás segíthet

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Március 11    Forrás: Néző László - MNO


Ez a cikk archív

Mind magyarok vagyunk címmel rendezett konferenciát a Batthyány Lajos Alapítvány és a Lungo Drom a Parlament főrendi termében. A konferencia felszólalói a cigány-magyar megbékélés és az együttcselekvés mellett tettek hitet. Balog szerint új gazdasági, új pénzügyi és új szociálpolitikára van szükség, nemcsak a cigányság, hanem minden magyar érdekében.

Hirdetmény

A Mind magyarok vagyunk mottójú konferencián az ország minden részéből megjelent több száz cigány vezető mellett tiszteletét tette Mádl Ferenc és felesége is.

Az elsőként felszólaló Farkas Flórián kiemelte: nincs külön magyar és cigány sorskérdés, a cigányság sorsa össze van kötve a magyarság sorsával. Azt viszont elfogadhatatlannak tartotta, hogy egyes pártok a cigányság hátán vagy a cigányokkal szemben próbálnak parlamenti mandátumot szerezni.

Farkas elvárja a politikai pártoktól, hogy határolódjanak el a szélsőségektől, szerinte ugyanis megjelent a jobboldali radikalizmus mellett a roma radikalizmus is, és ez polgárháborús helyzetet teremthet.

Farkas kiemelte: a cigányságnak is van feladata a mai helyzetben, ki kell taszítani a bűnözőket, és tűrhetetlen az is, ha egy-egy cigány család megkeseríti egy-egy lakóközösség életét. Ezek ellen a cigányságnak fel kell lépnie. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a cigány vezetők egy része még mindig kiszolgálja ezt a semmittevő kormánypolitikát. Azt kéri tőlük, álljanak fel, hagyják ott ezt a politikát.

Farkas szerint a kormány az iskolamegszüntetésekkel, -összevonásokkal a cigányság legfontosabb integrációs terepét szüntette meg. A Lungo Drom vezetője kijelentette: a cigányság helyzetén ma már csak egy új kormány tud segíteni.

Balog: Cigányok és nem cigányok egymásra vannak ítélve

Balog Zoltán a beszéde elején kiemelte az elmúlt hetek gyilkosságaival kapcsolatban, hogy nem roma és nem roma kérdésekről van szó, mindegyik áldozat ugyanarra az oldalra tartozik, és az elkövetők is egy oldalon állnak. Ugyanakkor elismerte, hogy nagy a csábítás a politikai erők részéről, hogy a cigány-magyar együttélés néholi elviselhetetlenségéből politikai tőkét kovácsoljanak. Ők - mondta Balog - nem akarnak tettestársak lenni sem a gyűlöletkeltésben, sem az elhallgatásban. Két dolgot akarnak: békét és rendet, etnikai békét és mindenkire egyformán érvényes rendet - tette hozzá Balog.

Az etnikai békéhez vezető úton Balog szerint három dolgot ki kell mondani. Az első, hogy a magyarországi cigányság a magyar nemzet része, államalkotó tényező. Ugyanannyi joguk és kötelességük van, mint bárki másnak. A második: a bajból felemelkedni csak együtt lehetséges, cigányok és nem cigányok egymásra vannak ítélve - mondta -, akár tetszik, akár nem. A harmadik, hogy olyan emberekre van szükség, akik vállalják az etnikai békéhez vezető úttal járó feladatokat. Balog Zoltán azt is kijelentette, hogy nem tartja helyesnek azt, amit a Magyar Gárda művel, és ha lehetőségük lesz rá, fel is fognak lépni ez ellen.

Balog szerint a hazai cigányságtól százmilliárd forintot loptak el az utóbbi években. Ezt a százmilliárdot nem a cigányok lopták el - jelentette ki az emberi jogi bizottság elnöke. Ezért követelik a közpénzek ellenőrzését a kormánytól, azt tudja ígérni - tette hozzá -, hogy ha kormányon lesznek, akkor is ugyanezt fogják követelni. Balog szerint új gazdasági, új pénzügyi és új szociálpolitikára van szükség, nemcsak a cigányság, hanem minden magyar érdekében. Mint mondta, ők nem megúszni akarják ezt a csődtömeget, hanem megváltoztatni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt