2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma vezetők ultimátuma a kormánynak
2009. 03. 05. 00:00

Ultimátumot intéztek a Roma Irányító és Monitoring Bizottságban részt vevő cigány szervezetek a kormányhoz.

Ultimátumot intéztek a Roma Irányító és Monitoring Bizottságban részt vevő cigány szervezetek a kormányhoz: amennyiben a továbbiakban is az eddigi módon kezeli a kormány a roma ügyeket, azonnal elhagyják a Roma Integrációs Tanácsot, melyet a kormány a Roma Integráció Évtizede Program kapcsán hozott létre.

A roma szervezetek szerint a rendszerváltás óta működő kormányok nem tettek eleget a romák leszakadásának, kirekesztésének megakadályozásáért, ráadásul az uniós tagságunkkal sem váltak valóra a cigányság reményei. Az ultimátumot aláíró roma szervezetek nem hajlandók tovább vállalni részvételüket a cigányok szociális, nemzetiségi és emberi jogi elnyomásának leplezését szolgáló látszatcselekvések legitimálásában.

Követelik az uniós és hazai fejlesztési források átcsoportosítását a hátrányos megkülönböztetés, esélyegyenlőtlenség megszüntetésére, felszámolására. Követelik továbbá a romák körében tapasztalható kirívóan magas munkanélküliség országos szintjére csökkentését, a cigány nyomortelepek felszámolását, az oktatási szegregáció megszüntetését és a kulturális autonómia intézményének kiépítését is.