HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ki provokál?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Március 05    Forrás: Simon Zoltán - Népszava


Ez a cikk archív

Már egy ideje vártam, hogy az egyházak megszólaljanak, lecsillapítandó a cigányság ügyében elszabadult indulatokat. Hát, a katolikusok megszólaltak...

Hirdetmény

Néhány órával a tatárszentgyörgyi temetés után a püspöki kar nyilatkozatot adott ki. Kifejezték aggodalmukat az erőszakos cselekmények miatt és együttérzésüket az áldozatoknak és hozzátartozóiknak. Majd így folytatták: ugyancsak aggasztó az ezek kapcsán jelentkező provokációsorozat, amely a magyarságot rasszista színben igyekszik feltüntetni. Ennek érdekében egyesek nem riadnak vissza társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk szervezésétől sem.

Az a szó, hogy cigány, roma vagy kisebbség nem fordul elő. Lehet, én emlékszem rosszul, de az utóbbi időben a diskurzus vagy Bibóval: a hisztéria nem a magyarság rasszizmusáról szólt, hanem a romák bűnözői mivoltáról, a Jobbik szép kifejezésével: a cigánybűnözésről. De lehet, hogy elkerülte figyelmem a magyarság rasszista színben való feltüntetése.

Sajnos a püspökök nem utalnak konkrétumokra, így a sötétben vagyok kénytelen tapogatózni. Talán a milliárdos vállalkozó napilapjának publicistájára gondoltak, aki maga hivalkodik azzal, hogy a Fidesz alapító tagja és aki a veszprémi gyilkosság kapcsán azt írta: az elkövetők nem magyar állampolgárok. Ahhoz, hogy valaki magyar vagy akármilyen állampolgár legyen, ahhoz embernek kell lenni. Ezek pedig nem emberek. Hanem állatok.Szép, krisztusi mondatok. A helyi fideszes polgármester viszont mintha azt mondta volna, hogy az elkövetők is magyar állampolgárok.

Tessék eldönteni, ki provokál? Veszprém vezetője vagy a publicista? Esetleg az tünteti fel rasszista színben a magyarságot, aki kifogásolni meri, hogy nincs jól, ha egy roma családra rágyújtják a házát, majd a menekülőket lelövik? Lemészárolják, ahogy a bulvár írja. Erről a püspök uraknak egy szavuk sincs.

A szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk a kifejezés is mintha a gárdára és a szélsőjobbra utalna, bár lehet, hogy a püspökök a chartára gondoltak. De ha mégis a gárdát jelöli az eufemisztikus kifejezés, akkor legyen elég arra emlékeztetni, hogy a gárda zászlaját egy katolikus pap, Dévényi Ferenc is felszentelte.

Akkor most ki provokál?Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt