2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Lezárult a roma diplomások fővárosi tapasztalatszerző ösztöndíjprogramja
2010. 02. 24. 00:00

A programban részt vett 35 ember a féléves gyakornoki idő alatt képzettségüknek, kompetenciájuknak megfelelő munkakörben kapott lehetőséget munkatapasztalat szerzésre.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerdai tájékoztatása szerint a "Beindító" Fővárosi Roma Gyakornoki Ösztöndíj azért jött létre, hogy segítse a tanult roma fiatalok életpályájának elindítását, mert a kisebbségi közösséghez tartozók foglalkoztatási esélyei nagyban elmaradnak az országos átlagtól.

Hozzátették: a roma fiatalok képzettségük megszerzése után újabb nehézségekkel szembesülnek: egyrészt pályakezdőként, munkatapasztalat hiányában nem szívesen alkalmazzák őket, másrészt roma identitásuk sok munkáltatóban még mindig ellenérzéseket vált ki - írta az NFÜ az MTI-hez eljuttatott közleményében, hozzáfűzve, ezért a magyar kormány és a támogató alapok roma fiataloknak szánt oktatási ösztöndíjának az a célja, hogy segítsen ezen a helyzeten.

Hargitai Dávid projektvezető a részleteket ismertetve az MTI-nek elmondta: a programban részt vett 35 ember a féléves gyakornoki idő alatt képzettségüknek, kompetenciájuknak megfelelő munkakörben kapott lehetőséget munkatapasztalat szerzésre.

Megismerkedhettek hivatásukkal, megismerhették a közfeladatokat ellátó szervezetek életét, működését, illetve az intézményes keretek közt működő közszolgálat során munkatapasztalatot szereztek az államigazgatás szabályai közt szervezhető szolgáltatásokról is.

A projekt - amely a Norvég Finanszírozási Mechanizmus és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával jött létre a Budapest Esély Nonprofit Kft. és partnerei szervezésében - egy féléves gyakornoki foglalkoztatása volt. A gyakornokság alatt az ösztöndíjasok keresetpótló ösztöndíjban részesültek. A munkahelyükön úgynevezett patrónusok segítették a roma fiatalokat.

Hargitai Dávid elmondta: a programban résztvevők közül időközben két fiatal már elhelyezkedett a főváros befogadó intézményeiben, 15 ember pedig az elsődleges munkaerőpiacon kapott álláslehetőséget. A projektvezető megjegyezte: egy héten belül újabb öt ember kap majd munkalehetőséget különféle intézményeknél.