HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ismét koncertet ad a Vatikánban a Rajkó Művészegyüttes zenekara

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Rajkó, cigányzene, vatikán
2009 Február 24    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Négy hónapon belül másodszor lép fel a Vatikánban a Rajkó Művészegyüttes zenekara; XVI. Benedek pápa ismét fogadja őket és a jövő keddi koncerten is jelen lesz - jelentette be Gerendási István, a művészegyüttes igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Hirdetmény

A zenekar a cigánypasztoráció felelőseinek március 2-án kezdődő európai konferenciája keretében ad egyórás koncertet az Elvándorlók és Úton Lévők Pápai Tanácsának felkérésére a (Vatikán tulajdonában lévő) Santa Maria in Trastevere bazilikában. A legutóbb tavaly november 4-én fogadta őket audiencián a pápa - tette hozzá Gerendási István.

Székely János, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke a sajtótájékoztatón Magyarország egyik sorskérdésének nevezte - a népesség fogyásán túl - a cigányság és a többségi társadalom együttélését. Rámutatott arra: az ennek elősegítését szolgáló cigánypasztorációban Magyarország az elsők között van, már 1941-től tevékenykedett itt egy görög katolikus pap, aki erre tette fel az életét. Kiemelte továbbá, hogy Magyarországon jelent meg az első olyan teljes Biblia, amelyet lovári nyelvre lefordítottak.


Székely János közölte, a közeljövőben megjelenik Cigány népismeret című könyve, s szeretné, ha az kiegészítő tananyaggá válna a katolikus iskolákban. Ennek célja az lenne, hogy ismerjék meg a romák saját múltjukat, s ennek révén identitásuk erősödjön. Kitért arra, hogy Esztergomban, Szegeden és Hajdúdorogon a papképzésben is szerepel tananyag a romákról, s elmondta: hamarosan elkészül Varga Gusztáv zeneszerző lovári nyelvű zeneműve.

Székely János meglátása szerint rendkívül nehéz munkát találni cigányként ma Magyarországon. A magyar állam felelőssége, hogy ezen változtasson - hangsúlyozta. Az egyház kezdeményezése ezen a területen a Ceferino Kft. megalapítása, a társaság állattenyésztéssel foglalkozik, munkát adva a helyieknek.

Rámutatott arra: a diplomás romák aránya Magyarországon 2-3 százalék, ez Európában az egyik legjobb arány. Ugyanakkor a romák 80 százaléka végzi csak el az általános iskolát, és mindössze 10 százalékuk a gimnáziumot. Az arány javítása érdekében esti gimnáziumokat és úgynevezett szeretetiskolákat indítottak - mondta a katolikus segédpüspök.

Ifjabb Suki András zongoraművész arról szólt: a legnagyobb prímásdinasztiák manapság klasszikus zenére és dzsesszre taníttatják utódaikat, pedig "a cigányzene hungarikum, amelyen keresztül az országot megítélik". A cigányzene a XX. század elején fénykorát élte, ám a század derekától - egyebek mellett globalizációs hatásra - hanyatlik, ma már a vendéglátóiparban alig lehet találni cigányzenekart.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt