HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Bajnai: fogjon össze az MSZP és a Fidesz a szélsőjobbal szembeni fellépésben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 22    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Bajnai Gordon azt javasolja a Fidesznek és az MSZP-nek, hogy legalább a szélsőjobbal szembeni fellépés legyen olyan téma, amelyben összefognak, vagy legalábbis nem játsszák ki egymást egymás ellen.

Hirdetmény

"Demokrata és hazafi Orbán Viktor is, demokrata és hazafi Mesterházy Attila is. Lehet, hogy csak ennyi a közös nevező, de ez közös nevező, és ez elég lehet ahhoz, hogy Magyarország legyőzze a szélsőjobb veszélyt" - fogalmazott a kormányfő hétfőn a parlamentben.

A miniszterelnök napirend előtt elmondott szavai szerint a két nagy párt fanatikus szembenállásából egy szörny született, és ezt a szörnyet úgy táplálta napról-napra a gyűlölet és a megosztottság, akár az anyatej a csecsemőket. "Ez a szörny ugyanis itt áll, az ajtónk előtt. Dörömböl, hogy eresszük be. És azt is mondja, hogy ránk töri az ajtót és szétveri a berendezést, és beveri a képünket, ha nem tetszik neki" - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a "szörny" mára mozgalommá vált, mozgalomból párttá, és kijutott az Európai Parlamentbe, és "most be akar jutni a magyar parlamentbe; ez az a Ház, amelynek az ajtaján dörömböl".

Bajnai Gordon szerint az a baj a Jobbikkal, hogy tönkreteszi az országot azzal, hogy nem megoldásokat kínál, hanem bűnbakokat, üzemanyaga pedig a békétlenség, a megosztottság és a harag. Hozzátette: ezek fenntartásában érdekelt és semmi sem túl nagy ár, ha feszültséget kell kelteni, "ha kell, a szavaik erőszakosak, ha kell, a tetteik".

Úgy fogalmazott, hogy a Jobbik a zavarosban halászik amikor azt mondja, hogy a probléma a korrupció, a közbiztonság, a cigányság megoldatlan integrációja; mindenkik tudja, hogy ez igaz, de a demokratikus közép pártjának közös felelőssége, hogy erre eddig nem találtak demokratikus választ, hogy ezt a szőnyeg alá söpörték.

A Jobbik a valós kérdésekre, hazug, országvesztő válaszokat ad, egy problémára még nagyobb probléma a válaszuk - szögezte le.

Ha eddig a parlamentben kárhoztatták is e jelenséget, inkább csak azért, hogy a másik fejére olvashassák, "nem együtt féltették tőle a demokráciát, hanem egymás ellenében" - fogalmazott a miniszterelnök. Kifejtette: miközben mindig a másikat okolták a szélsőjobb miatt, valójában a saját politikai érdekeiket féltették, a hatalmat, a hatalom esélyét.

2010 Magyarországán több a hasonlóság a Fideszben és az MSZP-ben, mint e kettő és a Jobbik között - hangsúlyozta Bajnai Gordon. Ennek kapcsán úgy vélekedett: a hasonlóság az, hogy a Fidesz és az MSZP, akármennyire is tűz és víz, egyaránt demokraták gyülekezete. A szélsőjobb pedig nem elkötelezett demokraták gyülekezete - tette hozzá.

Szerinte a demokrata a demokratával fog össze az antidemokratikus törekvésekkel és erőkkel szemben, ezért a két nagy pártnak úgy kell megküzdenie egymással, hogy ne a demokrácia legyen a vesztes, mert ha a szélsőjobb a nevető harmadik, akkor a másik kettő egyaránt kikapott.

Bajnai Gordon a beszéde végén kitért arra, hogy a válságkezelő kormány az új kormány felállásáig teszi a dolgát. Saját tevékenységéről szólva azt mondta: az elmúlt tíz hónapban "a legjobb tudása" szerint dolgozott miniszterelnökként.

Kiemelte: az elmúlt tíz hónapban azt tette, amit párton kívüli miniszterelnökként tehetett azért, hogy Magyarország önmagából kihozza a legjobbat. "Nem akartam megváltóként feltűnni, rajongókat gyűjteni és korszakot csinálni" - fogalmazott.

Hozzátette: "szakszerűen, a lehető legkevésbé megosztó módon, tisztességgel, határozott, de visszafogott hanggal, eredményesen" igyekezett dolgozni, és annyit végezni a rengeteg feladatból, amennyit egy év alatt csak lehet, és mindig a nehezét venni előre.

Tettem, amit a békés, gyarapodó, modern, európai Magyarországért miniszterelnökként tehettem, a legjobb tudásom szerint, nem tévedhetetlenül, de nagy igyekezettel - fogalmazott.

Kivételes megtiszteltetés miniszterelnökként szolgálni, kivételes megtiszteltetés lesz szolgálni állampolgárként is - zárta felszólalását.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt