2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bajnai: fogjon össze az MSZP és a Fidesz a szélsőjobbal szembeni fellépésben
2009. 02. 22. 00:00

A miniszterelnök napirend előtt elmondott szavai szerint a két nagy párt fanatikus szembenállásából egy szörny született.

"Demokrata és hazafi Orbán Viktor is, demokrata és hazafi Mesterházy Attila is. Lehet, hogy csak ennyi a közös nevező, de ez közös nevező, és ez elég lehet ahhoz, hogy Magyarország legyőzze a szélsőjobb veszélyt" - fogalmazott a kormányfő hétfőn a parlamentben.

A miniszterelnök napirend előtt elmondott szavai szerint a két nagy párt fanatikus szembenállásából egy szörny született, és ezt a szörnyet úgy táplálta napról-napra a gyűlölet és a megosztottság, akár az anyatej a csecsemőket. "Ez a szörny ugyanis itt áll, az ajtónk előtt. Dörömböl, hogy eresszük be. És azt is mondja, hogy ránk töri az ajtót és szétveri a berendezést, és beveri a képünket, ha nem tetszik neki" - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a "szörny" mára mozgalommá vált, mozgalomból párttá, és kijutott az Európai Parlamentbe, és "most be akar jutni a magyar parlamentbe; ez az a Ház, amelynek az ajtaján dörömböl".

Bajnai Gordon szerint az a baj a Jobbikkal, hogy tönkreteszi az országot azzal, hogy nem megoldásokat kínál, hanem bűnbakokat, üzemanyaga pedig a békétlenség, a megosztottság és a harag. Hozzátette: ezek fenntartásában érdekelt és semmi sem túl nagy ár, ha feszültséget kell kelteni, "ha kell, a szavaik erőszakosak, ha kell, a tetteik".

Úgy fogalmazott, hogy a Jobbik a zavarosban halászik amikor azt mondja, hogy a probléma a korrupció, a közbiztonság, a cigányság megoldatlan integrációja; mindenkik tudja, hogy ez igaz, de a demokratikus közép pártjának közös felelőssége, hogy erre eddig nem találtak demokratikus választ, hogy ezt a szőnyeg alá söpörték.

A Jobbik a valós kérdésekre, hazug, országvesztő válaszokat ad, egy problémára még nagyobb probléma a válaszuk - szögezte le.

Ha eddig a parlamentben kárhoztatták is e jelenséget, inkább csak azért, hogy a másik fejére olvashassák, "nem együtt féltették tőle a demokráciát, hanem egymás ellenében" - fogalmazott a miniszterelnök. Kifejtette: miközben mindig a másikat okolták a szélsőjobb miatt, valójában a saját politikai érdekeiket féltették, a hatalmat, a hatalom esélyét.

2010 Magyarországán több a hasonlóság a Fideszben és az MSZP-ben, mint e kettő és a Jobbik között - hangsúlyozta Bajnai Gordon. Ennek kapcsán úgy vélekedett: a hasonlóság az, hogy a Fidesz és az MSZP, akármennyire is tűz és víz, egyaránt demokraták gyülekezete. A szélsőjobb pedig nem elkötelezett demokraták gyülekezete - tette hozzá.

Szerinte a demokrata a demokratával fog össze az antidemokratikus törekvésekkel és erőkkel szemben, ezért a két nagy pártnak úgy kell megküzdenie egymással, hogy ne a demokrácia legyen a vesztes, mert ha a szélsőjobb a nevető harmadik, akkor a másik kettő egyaránt kikapott.

Bajnai Gordon a beszéde végén kitért arra, hogy a válságkezelő kormány az új kormány felállásáig teszi a dolgát. Saját tevékenységéről szólva azt mondta: az elmúlt tíz hónapban "a legjobb tudása" szerint dolgozott miniszterelnökként.

Kiemelte: az elmúlt tíz hónapban azt tette, amit párton kívüli miniszterelnökként tehetett azért, hogy Magyarország önmagából kihozza a legjobbat. "Nem akartam megváltóként feltűnni, rajongókat gyűjteni és korszakot csinálni" - fogalmazott.

Hozzátette: "szakszerűen, a lehető legkevésbé megosztó módon, tisztességgel, határozott, de visszafogott hanggal, eredményesen" igyekezett dolgozni, és annyit végezni a rengeteg feladatból, amennyit egy év alatt csak lehet, és mindig a nehezét venni előre.

Tettem, amit a békés, gyarapodó, modern, európai Magyarországért miniszterelnökként tehettem, a legjobb tudásom szerint, nem tévedhetetlenül, de nagy igyekezettel - fogalmazott.

Kivételes megtiszteltetés miniszterelnökként szolgálni, kivételes megtiszteltetés lesz szolgálni állampolgárként is - zárta felszólalását.