HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Uniós elismerést kapott két roma oktatási program

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Oktatás, elismerés
2009 Február 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Már a második magyar oktatási program került be az Európai Unió modellprogramjai közé; a szegedi és hódmezővásárhelyi deszegregációs projekt harmadszor kap uniós elismerést, míg az Ácson futó, szakmát adó képzés az idén került be először a modellgyakorlatok katalógusába.

Hirdetmény

A Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund) - amely a Roma Integráció Évtizede Program keretében 2005-ben jött létre - pénteki tájékoztatása szerint az idén harmadik alkalommal választottak be roma oktatási programokat az EU által elfogadott modellgyakorlatok, az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (CEDEFOP) katalógusába.

Báder Erzsébet kommunikációs asszisztens az MTI-nek elmondta: a Szegeden és Hódmezővásárhelyen futó programban szegregáció miatt bezárt iskolákból kikerült gyerekek vesznek részt, mentoraik pedig a szegedi egyetem önkéntes diákjai. Megjegyezte: mivel mindkét város vezetői úgy határoztak, hogy megszüntetik a roma gyerekek elkülönített oktatását, és bezárták a csak roma gyerekeket oktató intézményeket, ezt a törekvést a Roma Oktatási Alap a kezdetektől fogva támogatja.

Ez a projekt már harmadszor kapott nemzetközi elismerést, míg a Győr-Moson-Sopron megyei Ácson futó programot, amelynek keretében 47 halmozottan hátrányos helyzetű, többségében roma fiatal számára biztosítanak szakmát adó képzést, először válogatták be a modellprogramok közé.

Báder Erzsébet tájékoztatása szerint a programban részt vevők, akik közül 30-an roma származásúak, a 9-10. és a 11. évfolyamon szerzik meg a szakmák elsajátításához szükséges elméleti ismereteket. Ezzel párhuzamosan helyi vállalatok és vállalkozók által biztosított munkákban a gyakorlatban hasznosítják tudásukat - tette hozzá.

A programba felvett fiatalok 6 szakma közül választhatnak: a 3 éves képzés befejeztével hideg- és melegburkolóként, könyvkötőként, kőművesként, nyomdai segédgépmesterként, szobafestőként vagy vízvezeték-szerelőként dolgoznak.

A Roma Oktatási Alap kommunikációs asszisztense azt is elmondta, hogy a nemzetközi elismerést kivívott magyarországi projekteket tavaly szeptemberben egy oktatási területről érkező, szakemberekből álló csoport egy hétig tanulmányozta, megismerve a képzésben részt vevőket és a mentorokat, valamint a két város deszegregációs folyamatát és eddig elért eredményeit.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt