2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bencze: kihívást jelentett az erőteljesebb agresszió
2009. 02. 19. 00:00

Bencze József az idei év feladataként határozta meg, hogy a rendőrség tovább tudja erősíteni a lakosság bizalmát.

A főkapitány elmondta: az extremizmus, a romaellenesség megjelenése, a közéleti személyek fenyegetése, a gyakoribb zaklatás, a gazdasági válság hatásai, az erőteljesebb agresszió a mindennapokban és a H1N1 vírus okozta pandémia jelentett kihívást a rendőrségnek 2009-ben.

Hangsúlyozta: az ország bűnügyi veszélyeztetettsége hosszabb ideje az Európai Unió tagállamainak középátlaga körül mozog, esetenként némileg kedvezőbb. A közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a lakosság többsége megfelelőnek, közepesen jónak, egyesek kitűnőnek érzi a közbiztonságot. A főkapitány felhívta a figyelmet arra, hogy az európai uniós csatlakozása óta az ország közbiztonságának védelme mellett a rendőrség az EU kollektív közbiztonságának megóvásáért is felel.

Bencze József elmondta: tavaly az átszervezés, a szakközépiskolai évek beszámításáról szóló legfelsőbb bírósági döntés hatására többen nyugdíjba vonultak, a 45.447 státusból 43.278 van betöltve, az átlagéletkor pedig 33,8 év, némileg nőtt a korábbiakhoz képest. Az 50 év felettiek száma 246-ra csökkent, az "elvándorlás" 40 év fölött jellemző. A nyugdíjba vonult hivatásosok visszafoglalkoztatására indított programra 160-an jelentkeztek. Egy rendőrre 284 lakos jut, Budapesten 255.

A főkapitány bejelentette: a lakhatási támogatást, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a tiszthelyetteseknek vezettek be, kiterjesztik az egész országra. Elmondta azt is, hogy a hivatásosok 36 százalékát oltották be a H1N1 vírus ellen.

Tavaly beszereztek 19.200 láthatósági mellényt, 1200 gépkocsit (ezzel a rendőrségi gépjárművek átlagéletkora három év körüli lett), 800 millió forintért lövedékálló mellényt. Az idén március-áprilisban 250-300 új sebességmérőt akarnak rendszerbe állítani, továbbá 800 új gépkocsit.

Tavaly 4,4 millió túlórát tudtak kifizetni, ez olyan, mintha 2.100 rendőr dolgozott volna a meglévő állományon kívül - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a költségvetés az idén nem ad forrást a tavalyihoz hasonló nagyságú túlóra-finanszírozásra. Kiemelte, hogy hiány nélkül zárták 2009-et, akárcsak az előző kettőt.

2009-ben 394 ezer bűncselekmény vált ismertté, 14.500-zal kevesebb, mint egy évvel korábban, vagyis folytatódott a néhány éve jellemző, mérsékelt ütemű csökkenés. A bűncselekmények harmadát Budapesten és Pest megyében követik el, de bűnügyileg az átlagosnál jobban fertőzött Hajdú-Bihar és Somogy megye is.

A bűncselekmények kétharmada továbbra is vagyon elleni volt, de örvendetes, hogy a tulajdonosok nagyobb gondot fordítanak a védekezésre.

A közterületi bűncselekmények száma 17,2 százalékkal mérséklődött - ez az elmúlt öt év legkedvezőbb adata -, de az erőszakos, garázda bűncselekményeké csak 2,5 százalékkal csökkent.

A főkapitány kiemelte: több kistelepülésen jelentősen rontja a lakosság szubjektív biztonságérzetét a szabálysértések számának növekedése, továbbá az, hogy egyesek semmibe veszik az együttélési szabályokat, erre a rendőrség fokozott rendőri ellenőrzéssel válaszol.

Több készpénz-helyettesítő fizetési eszközt hamisítottak tavaly, mint egy évvel korábban, és jelentősen nőtt a hivatali visszaélések, vesztegetések, a zaklatások, a sikkasztások, a közfeladatot ellátó és a hivatalos személy elleni erőszakos cselekmények száma, és többen vezettek bódult állapotban, gyógyszer vagy kábítószer hatása alatt.

A személygépkocsi-lopások száma 18 százalékkal csökkent, 12 százalékkal kevesebb volt a betöréses lopás, 11 százalékkal a kábítószerrel visszaélés, a jármű önkényes elvétele, az ittas vezetés, a csalás és a lopás.

A külföldi bűnelkövetők száma három százalékkal csökkent, a visszaesők száma 30 százalékkal nőtt. A 60 év feletti bűnelkövetők száma - bér részarányuk nem nagy - nőtt tavaly, de kevesebb a gyermek- és fiatalkorú elkövető. A sértettek száma nem változott jelentősen, 31 százalékkal kevesebb külföldi vált tavaly bűncselekmény áldozatává.

Tavaly 620 ezer szolgálati órában 19 ezer rendezvényt biztosítottak, ebből négyezer volt a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó demonstráció.

Közlekedési balesetben 18 százalékkal, 179-cel kevesebben haltak meg, mint 2008-ban. Felhívta a figyelmet arra, hogy 1964-ben (amikor 100 ezer gépkocsi volt az országban) többen haltak meg közúti balesetben, mint tavaly. Jelezte: márciustól következetesen fellépnek a gyalogosok, kerékpárosok védelméért. Az ittas vezetőkkel szemben hirdetett zéró tolerancia jegyében 15 ezer vezetői engedélyt vontak be közúti ellenőrzésekkor.

Bencze József az idei év feladataként határozta meg, hogy a rendőrség tovább tudja erősíteni a lakosság bizalmát.