2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A jogvédő szerint sértő a cigányság kapcsán az általánosít
2009. 02. 15. 00:00

Nem általában a romák, hanem M. Ferenc és társai jártak el helytelenül Hevesen.

Nem általában a romák, hanem M. Ferenc és társai jártak el helytelenül Hevesen, a Dankó utcában, amikor kihívták a rendőröket, hogy számon kérjék rajtuk az előző esti házkutatáskor történteket - fejti ki álláspontját dr. Magyar Elemér. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Jogvédő Hálózatának egri ügyvédje az Országos Cigány Önkormányzat Heves megyei képviselője, Berkes Elemér társaságában azért kereste meg szerkesztőségünket, hogy felhívja a figyelmet a kisebbséggel szembeni egyre fenyegetőbb jelenségekre.

Meg is látszik az általánosítás hatása a heol.hu-n megjelent durva hozzászólásokban - hangsúlyozza. Az interaktív újságírásnak e formája hasznos, mindaddig, amíg a véleményalkotók nem követnek el rágalmazást, életveszélyes fenyegetést.

Az ügyvéd szerint igazán az a gond, ha még gerjesztik is az amúgy is felfokozott romaellenes hangulatot: Elég olyan hívószavakat leírni, mint hogy dajdajoznak, mulatoznak, összecsődülnek, s máris sokan a cigányság ellen fordulnak. Holott, mint minden nép esetében, közöttük is vannak rendes emberek, s olyanok is, akik vétenek a jogszabályok ellen.

Van olyan párt, amely cigánybűnözést emlegetve fenyegetőzik - veszi át a szót Berkes Elemér. Nos, látom a cigányságon, hogy a bajban kezd eggyé kovácsolódni. A támadások nyomán egyes telepeken úgy kell visszatartani a romákat az esetleg elfajuló reakcióktól.

A felvetésre, miszerint nem használnak a cigányságnak az olyan esetek, mint a gyöngyösi bírósági, vagy a pétervásárai utcai tömegverekedések, elismerik: ezért azok a cigány emberek is felelősek, akik forrófejűen cselekszenek.

A rendszerváltozás igazi vesztese a cigányság - adnak magyarázatot - amelyet csak negatívum érintett: a munkahelyek megszűnése, a képzésbeli lemaradás. Napi megélhetési gondjaik mellett megaláztatásoknak vannak kitéve. Ahol embereknek alapvető jogaik sincsenek, milyen kötelességeket kérnek tőlük számon?!

Egyetértenek, hogy szükség lenne a körükben megfelelő vezetőkre. Ám a romakérdés megoldásának kölcsönösnek kell lennie.

Úgy, mint egy Nógrád megyei helységben teszik - említi Berkes Elemér. A szociális tárca megbízásából ellenőrzöm, hogy a cigányság felzárkóztatására elnyert pénzt valóban erre fordítják-e. Azon a településen 120 romának biztosítottak munkát. Az ilyen együttműködés segít a legtöbbet.