HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"SHUKAR" képek New Yorkban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 11    Forrás: kultura.hu


Ez a cikk archív

Az Extremely Hungary, azaz a New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad 2009 végén lezárult, ám a hazai kulturális programok szűnni nem akaró lelkesedéssel dübörögnek a tengerentúlon. A február 11-én nyíló, SHUKAR! - magyarul: "szép" - című kiállítás négy hazai kortárs roma művésznő festményeit mutatja be. A tárlat két érzékeny témát dolgoz fel: a romák és a nők helyzetét Magyarországon.

Hirdetmény

A február 11. és április 8. között látogatható kiállításon Oláh Jolán, Oláh Mara (OMARA), Orsós Teréz és Ráczné Kalányos Gyöngyi műveivel ismerkedhet meg a közönség. A négy roma művész életét ugyan semmi nem köti össze fizikailag, ám sorsukban, gondolkodásmódjukban több hasonlóságot is mutatnak, így például mindnyájan autodidakta módon tanultak meg festeni, gyakorlatilag saját erejükből, tehetségükből alakították ki stílusukat. A művészek kettős kisebbségi szerepüknél fogva különösen érzékeny módon ragadják meg a társadalmi-politikai feszültségeket. A kiállítás egyszerre kihívó és gyönyörű képei szinte a szó szoros értelmében magukkal rántják a nézőt roma nők és a kortárs roma művészet világába.

Hazánk legnagyobb kisebbségének gyakorlatilag a XX. század második feléig nem volt saját képviselete a képzőművészetben, így általában a népművészet ernyője alá sorolták kultúrájuk produktumait. A 60-as évektől azonban markánsan megjelent az önálló, teljesen sajátos formavilággal dolgozó roma művészeti vonal, melynek egyik fő irányzatát a naiv, tárgyias ábrázolásmód jellemzi. A New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad levezető szakaszában helyet kapó SHUKAR! című tárlat pedig pontosan ezt a korszakot mutatja be.

A New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad ugyan hivatalosan lezárult, de a hazánk kultúráját bemutató programok 2010-ben is folytatódnak. A képzőművészeti kiállítás mellett február 1. és 28. között kortárs magyar filmművészeti fesztivál hívogatja az érdeklődőket a Lincoln Centerbe, míg a Magyar Kulturális Intézetben április 15-től június 15-ig Korniss Péter műveiből nyílik kiállítás. Emellett Perényi Miklós, Benjamin Hochman, Schiff András és Esterházy Péter tart komolyzenei koncertet, illetve felolvasóestet.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt