2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"SHUKAR" képek New Yorkban
2010. 02. 11. 00:00

A New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad ugyan hivatalosan lezárult, de a hazánk kultúráját bemutató programok 2010-ben is folytatódnak.

A február 11. és április 8. között látogatható kiállításon Oláh Jolán, Oláh Mara (OMARA), Orsós Teréz és Ráczné Kalányos Gyöngyi műveivel ismerkedhet meg a közönség. A négy roma művész életét ugyan semmi nem köti össze fizikailag, ám sorsukban, gondolkodásmódjukban több hasonlóságot is mutatnak, így például mindnyájan autodidakta módon tanultak meg festeni, gyakorlatilag saját erejükből, tehetségükből alakították ki stílusukat. A művészek kettős kisebbségi szerepüknél fogva különösen érzékeny módon ragadják meg a társadalmi-politikai feszültségeket. A kiállítás egyszerre kihívó és gyönyörű képei szinte a szó szoros értelmében magukkal rántják a nézőt roma nők és a kortárs roma művészet világába.

Hazánk legnagyobb kisebbségének gyakorlatilag a XX. század második feléig nem volt saját képviselete a képzőművészetben, így általában a népművészet ernyője alá sorolták kultúrájuk produktumait. A 60-as évektől azonban markánsan megjelent az önálló, teljesen sajátos formavilággal dolgozó roma művészeti vonal, melynek egyik fő irányzatát a naiv, tárgyias ábrázolásmód jellemzi. A New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad levezető szakaszában helyet kapó SHUKAR! című tárlat pedig pontosan ezt a korszakot mutatja be.

A New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad ugyan hivatalosan lezárult, de a hazánk kultúráját bemutató programok 2010-ben is folytatódnak. A képzőművészeti kiállítás mellett február 1. és 28. között kortárs magyar filmművészeti fesztivál hívogatja az érdeklődőket a Lincoln Centerbe, míg a Magyar Kulturális Intézetben április 15-től június 15-ig Korniss Péter műveiből nyílik kiállítás. Emellett Perényi Miklós, Benjamin Hochman, Schiff András és Esterházy Péter tart komolyzenei koncertet, illetve felolvasóestet.