2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Konferenciát rendeznek a szélsőjobboldal megerősödéséről
2010. 02. 11. 00:00

A Rasszizmus és intolerancia című rendezvényen előadást tart mások mellett Paul Lendvai professzor Ki gyűlöl kit és miért Nyugat- és Kelet-Európában? címmel.

A Rasszizmus és intolerancia című rendezvényen előadást tart mások mellett Paul Lendvai professzor Ki gyűlöl kit és miért Nyugat- és Kelet-Európában? címmel, Ladányi János, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora A romák helyzetének alakulásáról Magyarországon és a régió más országaiban, valamint Tamás Gáspár Miklós a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézetének főmunkatársa Idegengyűlölet, mint látens jelenség Magyarországon: elfojtás a szocializmus éveiben és kitörése a rendszerváltás után címmel.

Jeskó József, a Méltányosság Politikaelemző Központjának kutatója a szélsőjobboldalhoz kötődő ellenkultúra gyors terjedéséről tart előadást.

Az egésznapos konferencián szó lesz a szerb nacionalizmusról és a Szerbiában élő kisebbségek helyzetéről, erről Sonja Biserko, a Szerb Helsinki-bizottság jogvédője beszél. Katrin Saks korábbi észt európai parlamenti képviselő és népességügyi miniszter (1999-2002) az orosz kisebbség baltikumi helyzetét ismerteti, míg Nikolai Genov bolgár professzor a bulgáriai török és roma kisebbségről tart előadást.

Jiri Pehe politológus, a prágai New York Egyetem dékánja a roma kisebbség sorsáról beszél majd, illetve arról, hogyan reagál a cseh politika és a társadalom a szélsőjobboldal erősödésére. Huncík Péter író, pszichiáter a szlovákiai magyar és a roma kisebbség helyzetét vizsgálja, Bíró Béla romániai közíró pedig az ottani kisebbségkép változásáról számol be.