2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romák elleni támadás évfordulójáról emlékeztek meg Burgenlandban
2010. 02. 08. 00:00

Az 1995-ös merénylet áldozatai egy közlekedési táblára erősített "Romák, haza Indiába" feliratú táblát akartak levenni, ezzel működésbe hozva a mögéje rejtett csőbombát.

Werner Faymann miniszterelnök a történtek 15. évfordulóján kiadott közleményében "tiszteletteljes, tisztességes és igazságos bánásmódot" szorgalmazott minden népcsoporttal szemben. "Ébernek kell lenni minden önkényuralmi és demokráciaellenes folyamattal szemben és minden jogállami eszközzel harcolni kell ezek ellen" - figyelmeztetett. Elejét kell venni a hátrányos megkülönböztetés minden formájának - hangsúlyozta.

A felsőőri megemlékezésen részt vett mások mellett a burgenlandi horvát nemzetiséghez tartozó védelmi miniszter, Norbert Darabos és Rudolf Sarközy, az ausztriai roma népcsoporttanács elnöke.

Az 1995-ös merénylet áldozatai egy közlekedési táblára erősített "Romák, haza Indiába" feliratú táblát akartak levenni, ezzel működésbe hozva a mögéje rejtett csőbombát. A robbanószerkezet mind a négyük életét kioltotta.

A tettest, Franz Fuchsot 1999-ben életfogytig tartó börtönre és elmegyógyintézeti kezelésre ítélték. A férfi 1993 és 1997 között Bajuvár Felszabadító Hadsereg néven számtalan, részben rasszista üzenetekkel ellátott levél- és csőbombát készített. Merényleteinek a négy halálos áldozat mellett 15 sebesültje volt.