HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Filmfesztivál - Kevés a cigány témájú film Magyarországon

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kultúra, filmfesztivál
2009 Február 08    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Kevés magyar játékfilm foglalkozik a cigányokkal, de az idei dokumentumfilmes felhozatal sem erős ebből a szempontból - mondták el a 41. Magyar Filmszemle keretében Cigányok ideje címmel tartott szombati kerekasztal-beszélgetés szervezői Budapesten.

Hirdetmény

Mint Sós Mari filmrendező felidézte, Kalla Évával közösen már a tavalyi filmszemle alatt is szerveztek egy beszélgetést hasonló címmel. Ennek hozadéka igen nagy volt: 2009 decemberében megtartották az első Európai Magyar Cigány Filmfesztivált, melynek során a világ minden tájáról érkezett cigány témájú játék-, dokumentum- és animációs filmeket láthatott a budapesti közönség - emlékeztetett.

Kalla Éva médiaszakértő-szerkesztő elmondta, hogy jól halad az első teljes magyar cigány filmográfia elkészítésével, melyben össze akarja gyűjteni az összes olyan hazai filmet, amelyben roma szereplő is felbukkan. A munka várhatóan szeptemberre készül el, majd kötetben is megjelenik.

Mint a beszélgetés szervezői közölték, a 2010-es filmszemlén - beleértve a versenyen kívüli filmeket is - összesítésük szerint 17 alkotás foglalkozik cigány témákkal: a nagyjátékfilmek kategóriájában egyedül Groó Diána Vespája, a kisjátékfilmek közül a szintén Groó Diána rendezte Eldorádó, valamint Nagypál Orsi munkája, a Hidegzuhany; a témát érintő többi alkotás mind dokumentumfilm.

Sós Mari szerint általános tapasztalat, hogy a rendezők szeretik hosszúra nyújtani filmjeiket - három órás munkát is láttak -, gyakran mégsem tudni meg a szereplőkről semmi érdemit. "Az idei dokumentumfilmes termés erősebb, mint a korábbi években, a cigányfilmekben azonban ezt a tendenciát nem éreztük" - értékelt a rendező.

Kalla Éva kiemelte: számos filmnél megfigyelhető, hogy az alkotók szánalmat igyekeznek ébreszteni a cigányság iránt. "Köszönjük, ebből nem kérünk" - hangsúlyozta a roma származású szerkesztő.

A beszélgetés két szervezője elsősorban Mészáros Antónia Megtagadva című dokumentumfilmjét emelte ki, melyben az árvaházban felnőtt Bogdán Árpád próbálja fellelni családját. "Szerethetők" Gerő Péter és Nordin Eszter filmjei is, Bársony Kata két tévéfilmjét már leadta a Duna Televízió, míg a Magyar Televízió Roma Magazinja idén nem jelentkezett új munkával a filmszemlén - fűzték hozzá.

"A mai nap tematikája ez lehetne: a Szíven szúrt országtól a Vespáig" - fogalmazott Sós Mari: Kálomista Gábor filmje "a romák ellen szól", Groó Diána mozija a romák érdekében, mégis "mindkettő hatalmas csúsztatás" - vélekedett. Mint Kalla Éva és Sós Mari megjegyezték, Groó Diána Eldorádó című kisfilmje sokkal jobban sikerült, hangulatos alkotás.

Nézői kérdésekre válaszolva a szervezők hangsúlyozták: nem lehet "receptet adni" a jó cigányfilmre, inkább annak kellene természetesnek lennie, ha egy szereplő roma.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt