2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ez az egyetlen kiút a cigányok számára
2009. 02. 07. 00:00

A Dél-dunántúli roma szervezetek képviselői gyűltek össze Szekszárdon.

A Dél-dunántúli roma szervezetek képviselői gyűltek össze Szekszárdon, hogy a régióban élő kisebbség oktatási helyzetét megvitassák, elemezzék, és változtatási javaslatokat gyűjtsenek össze. Az egész napos program indító előadását Balog Imre, a Dél-dunántúli Regionális fejlesztési ügynökség roma koordinátora tartotta meg.

Az első és legfontosabb témájuk a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány, illetve megszűnésének lehetősége volt - emelte ki Szancsik Mária a szervező Zombai Romákért Egyesület képviseletében. Ez óriási veszteség lenne a roma fiatalok számára, hiszen az alapítvány nagy részt vállal a gyerekek ösztöndíjjal való támogatásában. Többek között felmerült a cigány nemzetiségi oktatás kiterjesztésének lehetősége, valamint a felső tagozattól megvalósítható kollégiumi rendszerű oktatás bevezetése, illetve több roma középiskola létesítése.

A javaslatokat a Vörös-Oktatás-kép című dokumentumban foglalták össze, amelyet eljuttatnak az illetékes minisztériumnak. Az alkalom egy hat hónapos sorozat részeként, a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.