HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Emberi jogi konferencia: a sajtónak szerepe van az előítéletek fenntartásában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 04    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Jelentős szerepe van az etnikai előítéletek fenntartásában a sajtónak, ezen belül leginkább a kereskedelmi televízióknak, mert egyes műsoraikkal erősítik a romákkal szembeni társadalmi sztereotípiákat - fogalmazta meg több felszólaló a Republikon Intézet által szervezett csütörtöki konferencián Budapesten.

Hirdetmény

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű szervezet elnöke az Emberi jogi mérleg 2002-2010 című rendezvényen azt mondta: a különböző délutáni beszélgetős műsorokban, amelyekben a szereplők egymással összeverekednek és súlyos bűncselekmények elkövetéséről esik szó, a társadalmi arányuknál jóval nagyobb arányban jelennek meg a romákként azonosított emberek.

Setét Jenő, a Roma Polgárjogi Alapítvány tagja a roma integráció évtizede programjainak kapcsán azt közölte: az igazán fontos kérdés az, hogy "az állam felveszi-e végre a deszegregáló pozíciót". Milliárdokat ad ugyanis a szegregáló iskoláknak vagy vállalkozásoknak, amelyek nem hajlandók romákat alkalmazni. Amíg ez így működik, nem lehet áttörést várni ezen a téren, a megoldás az lenne, ha az állam nem finanszírozna ilyen intézményeket - mutatott rá.

Megemlítette, hogy esélyegyenlőségi intézkedések történnek ugyan országszerte, azonban csak elszórtan vannak olyan települések és intézmények - vélekedett -, ahol "képesek elfogadni az integrációban lefektetett értékeket". Közvetlenül a rendszerváltás után is sok volt az etnikai konfliktus, de akkor nem emelkedett politikai programmá a romákkal szembeni gyűlöletkeltés. Véleménye szerint most ez megtörtént, sőt ugyanez a hozzáállás nyomon érhető a hivatalok, állami intézmények egy részében is.
www.romnet.hu
Újlaky András, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány kurátora elmondta, hogy több településen indítottak pert a helyi iskolai szegregációval szemben, és ahol jogerősen lezárultak a perek, ott mindenütt nyertek. Az alapítvány szerint az Oktatási és Kulturális Minisztérium nem él azzal a jogával és kötelességével, hogy betartassa többek között a szegregációval kapcsolatos jogszabályok végrehajtását, holott adott esetben szankcionálnia kellene azokat az iskolákat, ahol szegregált oktatás folyik - tette hozzá.

Mint mondta, a szegregáció felszámolásához szükséges politikai akarat jelenleg egyik oldalon sincs meg, erre példaként említette a miskolci és tatai polgármestereket, illetve a Szociális és Munkaügyi Minisztérium egyik korábbi vezetőjét.

Juhász Péter, a TASZ mediátora a konferencián utalt arra, hogy alulról jövő kezdeményezésekre van szükség leginkább a politikai akaraton túl a roma integráció területén. Meglátása szerint az "érdekérvényesítő képessége a romáknak a nulla alatt van". Példaként hozta fel erre, hogy előfordult, amikor a gyámügyi hatóság elvette a gyermekeket a szülőktől, mondván, hogy alultáplált, ám később az orvosi vizsgálta az ellenkezőjét állapította meg.

Az ilyen diszkriminatív esetek kezelése érdekében a civil szervezeteknek fel kell lépniük akár sajtókapcsolataikat és egyéb intézményi kapcsolataikat felhasználva - fűzte hozzá.



Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kárpátaljai magyar cigányok ellen hajtottak végre pogromot

  • Az ukrán nagykövet is elítélte a kárpátaljai romák elleni támadást

  • Közmunkások lázadása - Ne legyen kötelező méltatlan munkát elfogadni

  • Fizetős játszótérről nyilatkozott, elvitték a rendőrök

  • Járóka Lívia: véget kell vetni a kárpátaljai romák bántalmazásának!



CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?














KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar



    Phiren Amenca



    Parno Graszt