2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Önkormányzati közfoglalkoztatási terv Nyíregyházán
2009. 02. 03. 00:00

A legrászorultabbakat, a szociális segélyből és a rendelkezésre állási támogatásból tengődőket akarják munkához juttatni.

Nagy László (MSZP) alpolgármester az MTI-nek elmondta: közfoglalkoztatásra 743 millió forintot fordít az idén a nyíregyházi önkormányzat, az összegből 583 millió forint állami támogatás, 116 millió önkormányzati forrás, míg 44 millió forint a térségi munkaügyi központ hozzájárulása.

A legrászorultabbakat, a szociális segélyből és a rendelkezésre állási támogatásból tengődőket akarják munkához juttatni - tette hozzá -, a havi foglalkoztatási átlaglétszám 600 körüli lesz. Egy-egy érintett több hónapon át kap majd munkát.

A nyíregyházi önkormányzat tavaly havonta átlagosan 400 munkanélkülit tudott alkalmazni. Akkor 681 millió forintot fordított a helyhatóság közfoglalkoztatásra, 58 intézmény közreműködésével. Az alkalmazók között volt bölcsőde, óvoda, iskola, valamint a kisebbségi önkormányzat, hitközség, gyermekjóléti-, kulturális-, mentálhigiénés-, szociális- és gondozási központ, idősek otthona, illetve a helyi polgármesteri hivatal is.

Az idén hússzal több intézmény jelentkezett a programra, így 78 helyen várják majd a közfoglalkoztatottakat. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ adatai szerint Nyíregyházán jelenleg 674-en kapnak segélyt, 1.200-an pedig rendelkezésre állási támogatást. Így a tervezett 1.300-as közfoglalkoztatási létszám azt jelenti, hogy a legrászorultabbak közül mindenki kaphat ideiglenes munkát az idén a nyírségi nagyvárosban.

Nyíregyházán - mint azt Rusin József, a munkaügyi központ igazgatóhelyettese az önkormányzati ülésen elmondta - tavaly 25 százalékkal nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, de még így sem éri el 7.000-et. Az egy éven túl munka nélkül lévők is viszonylag kevesen, 1.692-an vannak. A településen most 82.294 a munkaképes lakosok száma.