HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az önkormányzat hatástanulmányt vár a fővárostól

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 02    Forrás: jozsefvaros.hu


Ez a cikk archív

A kormány és a Fővárosi Önkormányzat közös finanszírozásában januárra tervezték a Szentkirályi utcai Fővárosi Roma Kulturális Központ megnyitását. A Józsefvárosi Önkormányzat több ponton is törvénysértőnek tartja az eljárást, ezért megfellebbezte az építési engedélyt, így a főváros nem kezdheti meg a felújítást.

Hirdetmény

Mint arról a múlt évben többször is beszámoltunk, a helyszínválasztás ellen több roma szervezet tiltakozott, mert a jelenleg üres iskolaépületet alkalmatlannak tartják arra, hogy kulturális központként működjön. Se kiállítás, se színházi előadás, se nagyobb koncert megtartására nem alkalmas a szűk belvárosi épület. A Józsefvárosi Önkormányzat korábban több más lehetséges helyszínt javasolt a fővárosnak, de nem tárgyalták érdemben a kerület javaslatait.

A Fővárosi Önkormányzat eldöntötte, hogy a Szentkirályi utcában nyitja meg a központot, és Erzsébetvárostól meg is kapta az építési engedélyt a felújítások megkezdéséhez. A Józsefvárosi Önkormányzat Képviselőtestülete szerint azonban több ponton is törvénysértő módon járt el a VII. kerületi építési hatóság, amikor november 18-i határozatában engedélyezte a Fővárosi Önkormányzatnak, mint a VIII. kerület Szentkirály u. 7. szám alatti iskolaépület tulajdonosának, hogy megkezdje az építkezést. Az épület felújítását egyébként a kormány is támogatja 900 millió forinttal, de a működtetésére már nem biztosít pénzt.

A józsefvárosi kerületvezetés szerint, a Fővárosi Önkormányzat egyszerűen meg akarta kerülni a helyi önkormányzatot egy olyan ügyben, amely erősen a józsefvárosiak jogos érdekét érinti. Józsefváros fellebbez a döntés ellen, és hatástanulmányokat vár a fővárostól.

Nem lehetett volna az építési engedélyt megadni a központ számára, mert az építési hatósági döntés meghozatala előtt hatástanulmányt kellett volna készíteni a központ megnyitásával járó környezeti hatásokról - ismertette Józsefváros érveit Benga Oláh Tibor, a józsefvárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a képviselőtestület decemberi ülésén.

Benga Oláh hozzátette: a főváros a romák akarata ellenére döntött úgy, hogy a Szentkirályi utcában lesz a Roma Központ, mindezzel beláthatatlan károkat okozva a cigányságnak.

Az önkormányzat a fentiek miatt fellebbez az erzsébetvárosi határozat ellen, és a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalhoz fordul, mint másodfokú hatósághoz: a döntés hatályon kívül helyezése, és új eljárás indítása érdekében.

A VIII. kerület álláspontja szerint nem kaphatna a Fővárosi Roma Kulturális Központ addig engedélyt, amíg a Fővárosi Önkormányzat nem tisztázza, hogy az eddigi iskolaépület funkcióváltása milyen hatással lenne a környezetére, milyen mértékben terhelné azt. Józsefváros szerint egy ilyen nagy forgalmat generáló oktatási és kulturális központ megoldhatatlan parkolási problémákat generál a szűk, történelmi Belső-Józsefvárosban, parkolási káosz lehet.

Az épület funkcióváltása, az oda tervezett állandó kulturális rendezvények a lakók nyugalmát is veszélyeztetik. Az épületre kiadott elsőfokú építési engedély egyáltalán nem rendelkezik az épület maximális befogadóképességének meghatározásáról, amely alapján a környezeti hatásokat egyáltalán mérni lehetne. A felújítás megkezdése tehát mindaddig csúszik, amíg az eljárás tart.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt