2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Színpadra viszik a romák hátrányos megkülönböztetését
2009. 02. 01. 00:00

Az előadást a tamási kistérségben mutatják be, és a tervek szerint a Pécsi Országos Színházi Találkozóra.

A társulás a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára elkülönített támogatásból valósítja meg a kétéves pályázati programot, amelynek első részében a kistérségben élő roma fiatalok részvételével hoznak létre egy színházi előadást - mondta Csizmadiáné Czuppon Viktória programfelelős.

A társulatban pszichológus és színész segítségével gyerekek és szüleik a mindennapokban őket érő diszkriminatív bánásmód egyes elemeit játsszák el; az elképzelés az, hogy a szituációs gyakorlatok segítenek a résztvevőknek feldolgozni a helyzetet, és jobban tudnak reagálni a konfliktusokra.

A koncepció szerint a "színészek" nem hátrányos helyzetűek előtt is eljátsszák a darabot, így ők is szembesülhetnek a diszkrimináció durva megnyilvánulásaival.

Az előadást a tamási kistérségben mutatják be, és a tervek szerint a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, és más színházaknak is ajánlják majd - tette hozzá a programfelelős.

Mint mondta, Az élet színházának van magyarországi előképe, mégis újszerű, hogy a hátrányos helyzetűek megkülönböztetésének leküzdésére használják fel.

Az integrációs program keretében információs pontot is működtetnek, ahol csoportterápiás szakemberek foglalkoznak roma fiatalokkal, valamint mentálhigiénés és egészségügyi előadásokat szerveznek a tamási kistérség iskoláiban. A projekt része lesz továbbá egy képzési és egy foglalkoztatási program, amelynek révén 20-25 hátrányos helyzetű ember juthat munkához.