2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Munkáért tüntettek a romák Kunhegyesen
2009. 01. 28. 00:00

Roma származásuk miatt sehol sem veszik fel őket, még akkor sem, ha szakképesítéssel, érettségivel rendelkeznek.

Magyari Andrásné, a demonstráció egyik szervezője a Független Hírügynökségnek azt mondta: roma származásuk miatt sehol sem veszik fel őket, még akkor sem, ha szakképesítéssel, érettségivel rendelkeznek. Az asszony saját példáját emlegette: hiába végzett el egy takarítónő-tanfolyamot azért, hogy állást kapjon, mégsem őt, hanem egy nyolc általánost végzett, de nem roma származású embert vettek fel.

Szabó András polgármester szerint nincs megkülönböztetés Kunhegyesen. A városban a rendszerváltás után megszűnt a legnagyobb, 1200 főt foglalkoztató üzem, azóta jelentősebb munkaadó nincs. Az elmúlt években három kisebb vállalkozás települt Kunhegyesre: egy varroda, egy elektronikai alkatrészgyártó üzem és egy közvélemény-kutatással foglalkozó cég. Ezekre a helyekre azonban csak varrónői, elektrotechnikai illetve közép- és felsőfokú végzettségű munkaerőt keresnek.

Az önkormányzat csak közmunkát tud felajánlani - itt Szabó András szerint a romákat létszám-arányukhoz képest jóval nagyobb számban foglalkoztatják.