2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A magyar roma holokausztról nyílik kiállítás ma New Yorkban
2009. 01. 26. 00:00

A kiállítás fő üzenete a magyar ENSZ-képviselet sajtókommünikéje szerint az, hogy mindenki áldozat.

A kiállítás fő üzenete a magyar ENSZ-képviselet sajtókommünikéje szerint az, hogy mindenki áldozat, aki a második világháború idején erőszak áldozatává vált. A kiállítás tablóit két történész, Kardos Ferenc és Tulok József állította össze, és a rendezvény idején rövid filmösszeállítást is bemutatnak a lágerekben készült felvételekből.

A kiállítás ma kora délutáni megnyitóján nyolcfős magyarországi küldöttség vesz részt, amelyet Teleki László miniszterelnöki megbízott vezet, egyébként ő nyitja meg a kiállítást is, a delegáció tagjai pedig -a többi között- Kállai Ernő kisebbségi ombudsman és Kórozs Lajos munkaügyi államtitkár. A megnyitón részt vesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter; aki a New York-i és washingtoni magyar évad szombati megnyitójára már a hét végén megérkezett New Yorkba.

A novemberig tartó kulturális évad egyébként kéthetes koncertsorozattal indult a patinás Carnegie Hallban, New Yorkban, ahol szombaton a Fesztiválzenekar mutatkozott be Fischer Ádám vezényletével, valamint cigányzenét játszó művészek léptek fel. A következő napokban a Carnegie Hall egy sor koncertnek ad otthont. A sort Roby Lakatos nyitja meg, bemutatnak Kurtág- és Ligeti-darabokat, vendég lesz Eötvös Péter, Károlyi Katalin, Perényi Miklós és (ez már február elején lesz) Paja Beáta is.