2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mindenki a romákat édesgeti Ferencvárosban
2009. 01. 23. 00:00

Hétvégén második fordulót tartanak a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő választáson.

Hétvégén második fordulót tartanak a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő választáson, miután a két héttel ezelőtti voksolás nem csak eredménytelen, de az alacsony részvétel miatt érvénytelen is lett. Most elég, ha a választópolgárok 25 százaléka elmegy szavazni. Ennek érdekében mindenki Ferencváros lecsúszott, a választásokon eddig nem aktivizálódott roma lakóit édesgeti magához és várja, hogy esetleges részvételük lenyomja a Jobbikot, megemeli a szavazási részvételt, vagy fordítani tud az eredményeken.

A Fidesz szociális boltot nyitott

A Fidesz jelöltje, Bácskai János szerint a hétvégi fordulóban nem sokkal, de magasabb lesz a részvétel, mint az elsőben, viszont a befutási sorrend nem fog változni. Szerinte ha az MSZP nem kap észbe, és nem mozgósítja szavazóit, akkor még nagyobb vereséget szenved, mint az első fordulóban. Kérdésünkre, hogy sokan kritizálják a kampányidőszakban rendezett kedvezményes zöldség-gyümölcs vásárokat, illetve a napokban nyitott belső ferencvárosi szociális boltot, Bácskai elmondta: a vásárokat már szeptember óta szervezik, azért, mert ez egy alulról jövő, természetes igény volt a kerület lakói részéről. A bolt pedig valódi megoldást és segítséget adhat Ferencváros szociális problémáira.

Az MSZP a romák mozgósítását várja

Az MSZP jelöltje, Bánsághi Tamás szerint a Fideszes jelölt jól látja a helyzetet, mindent meg kell tenniük a szavazóik mozgósítása érdekében, hogy fel tudják venni a kesztyűt a Fidesszel. Bánsághi elmondta, az MSZP a vasárnapi voksoláson magas részvételre számít, ugyanis így még arra is esélyük van, hogy fordítsanak, ebben pedig nagyon számítanak Belső Ferencváros roma lakóira is, akik, ha elmennek szavazni, akkor helyre lehet rakni a Jobbik első voksoláson szerzett, nyolc százalék körüli eredményét is - öt százalék alá. Bánsághi szerint egyébként a magas részvétel a Fidesznek is kedvez, de az még mindig jobb, ha a Fidesz juttat be egy képviselőt a parlamentbe, mintha nem lesz Ferencvárosnak képviselete az országgyűlésben.

A humanisták a Jobbikot szeretnék megszorongatni

Várady Tibor, a Humanista párt jelöltje, amikor arról kérdeztük, mit tippel, ki lesz a befutó Ferencvárosban, azt mondta, épp azért indult el a választásokon, mert teljesen hidegen hagyja, hogy az MSZP-Fidesz aktuális csörtéjéből ki kerül ki győztesen. A humanisták meg szeretnék mutatni, van remény és van olyan parlamenten kívüli harmadik erő, amely nem szélsőséges. Várady a második fordulóra azt a célt tűzte ki, hogy megduplázzák eddigi eredményüket, és az első fordulóban harmadik helyezett Jobbikot megelőzik, ugyanis a kerületben élő romákat felháborította a Jobbik cigánybűnözéses kampánya. Ezért ők most a rasszizmus és a kirekesztés ellen kampányoltak.

A tisztességes romákra számít a Jobbik is

A Jobbik úgy véli, azért riogat mindenki velük, mert a többi pártnak nincsen valódi programja. Szegedi Csanád szerint pártjának esélye van a tíz százalék fölötti eredmény elérésére, de még azt sem látja kizártnak, hogy megelőzik az MSZP-t. A cigánybűnözéssel kapcsolatos kampányukra azt mondta, mindenki tudja, hogy van Magyarországon cigánybűnözés, sőt ennek a kampánynak roma származású támogatói is vannak Belső Ferencvárosban, rájuk különösen számítanak vasárnap.