2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megmenekülhetnek a kilakoltatástól a romák
2009. 01. 21. 00:00

A bérlők helyett a tulajdonos kaphat lakásfenntartási támogatást az önkormányzattól.

A társaság idén határozott lépésre szánta el magát: - Társaságunk gazdasági helyzete indokolttá teszi egy-két ház értékesítését, ezért idén azokat ki kell üríteni - mondta el Bor Gyula a társaság jogi képviselője.

A Bt. az utóbbi években több alkalommal tárgyalt az önkormányzat illetve a városháza illetékeseivel, de a kifizetetlen albérleti díjak ügyében nem történt előrelépés. Évente küldenek felszólító leveleket az érintetteknek, valamint a kisebbségi önkormányzatnak, vázolva az egyre súlyosbodó helyzetet.

A kisebbségi vezető szerint valóban kaotikus a helyzet: - Jelenleg nem látok megoldást. Egy biztos, a családok szociális helyzete legtöbb esetben nem teszi lehetővé az elmaradt lakbér kifizetését - mondta lapunknak Rostás László kisebbségi vezető.

A Lares viszont megtalálta a megoldást. Szerintük a szociális rászorultság mértéke alapján adott helyi lakásfenntartási támogatást, nem a családoknak, hanem közvetlenül az ő számlájukra kellene átutalni.

A városháza támogathatónak tartja a javaslatot, ám előtte látni szeretnék a bérleti szerződéseket, valamint a segélyezett családok nyilatkozatát. - Szeretnénk látni azokat a nyilatkozatokat, amelyben a támogatott családok kérik azt, hogy a megítélt lakásfenntartási támogatást egy számlaszámra utaljuk át - közölte érdeklődésünkre Simon István. A népjóléti osztály vezetője nem látja akadályát annak, hogy a szükséges dokumentumok bemutatása után, úgy döntsön a városvezetés, hogy közvetlenül a Lares Bt. kapja meg a szociális segélyt. Ennek összege általában 2500 és 8000 forint között lehet havonta, ami kevesebb mint a lakbér összege. Amennyiben a Bt. be tudja mutatni a romákkal megkötött bérleti szerződéseket, és rá tudja őket venni arra, hogy "lemondjanak" szociális támogatásukról, akár néhány hónapon belül megkezdődhet a pénz folyósítása.