HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Járóka Lívia: az EU is tartsa tiszteletben az emberi jogokat

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Járóka, Európai, Parlament
2009 Január 15    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Az ember jogok európai unióbeli helyzetéről fogadott el jelentést az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban. Járóka Lívia néppárti képviselőnő módosító indítványában olyan cselekvésközpontú stratégiát sürgetett a romák érdekében, amely világos célokat bemutató útitervet kínál a tagállamok számára.

Hirdetmény

A sok vitát kiváltó jelentés, amelyet Giusto Catania kommunista képviselő készített, és amelynek Gál Kinga (Fidesz) volt a néppárti felelőse, önálló fejezetet szentel az európai romáknak, akik a 2004-es bővítést követően az Unió legnépesebb kisebbségévé váltak, és akiket a legnagyobb mértékben sújt a társadalmi kirekesztés.

A dokumentum megerősíti az Európai Parlament elkötelezettségét egy európai roma stratégia iránt és elsődleges célkitűzésként jelöli meg a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés leküzdését a lakhatás, az oktatás és egészségügy területén. A jelentés külön felhívja a figyelmet a roma nők kiszolgáltatott helyzetére, akik többszörös diszkriminációval kénytelenek szembenézni.

Járóka Lívia, a Fidesz néppárti képviselőnője a szavazáshoz fűzött indokolásában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió, amely az emberi jogok tiszteletben tartását követeli meg a csatlakozni kívánó országoktól és nemzetközi kapcsolataiban is nagy hangsúlyt fektet az egyetemes jogok érvényesítésére, csak akkor lehet hiteles, mint az emberi jogok globális védelmezője, ha saját területén is minden lehetséges eszközzel biztosítja az Alapvető Jogok Chartájában kinyilatkoztatott értékek maradéktalan érvényesítését.

"Az oktatás, lakhatás, egészségügy és hátrányos megkülönböztetés területeit együttesen megcélzó, a tagállami rossz gyakorlatokkal szemben pártokon és kormányzati ciklusokon túlmutató programot kell kidolgozni, amely a leginkább válságos régiókban az azonnali cselekvés alapjául is szolgálhat" - mondta a képviselőnő a dokumentum romákkal foglalkozó fejezete kapcsán.

A jelentéshez benyújtott módosító indítványaiban Járóka felhívta a figyelmet a rendőrség által elkövetett visszaélésekre, mint például az etnikai profilalkotás, illetve a megalapozatlan motozások és házkutatások.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt