2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kegyelmet kér a sajókazai családapa
2009. 01. 05. 00:00

Lepusztult házsor, kiszedett nyílászárók, repedező házfalak.

Lepusztult házsor, kiszedett nyílászárók, repedező házfalak láthatók abban a Sólyom telepi utcában lévő közös udvarú épületben, melynek ablakkal és ajtóval rendelkező zárt részében lakik hat gyermekével feleségével és anyósával a "Dugó" becenevű cigány férfi, akinek hamarosan börtönbe kell vonulnia korábbi csalás és okirat hamisítás, valamint öt hónap fogházra áramlopás miatt. Dugó és a büntetőeljárás alá vont nyolc társát bűnösnek mondta ki a Kazincbarcikai Bíróság lopás miatt. Az ügy két szereplője néhány hónap börtönt, négyen pár hónap fogházat kaptak. Akadt aki pénzbüntetéssel, vagy más enyhébb szankcióval úszta meg a dolgot

Munkatársunk a tetthelyen járt, abban lakásban, ahol hat kisgyerek tölti napjait szülei társaságában. A nagyobb szobában három ágyikó volt. A szekrényen hifi berendezés és televízió. Szólt a zene. Az apróságok a lakásban szaladgáltak. A kályhában égett a tűz. A hőmérséklet elviselhető volt. Az előszobaszerű helyiségben a nyolcvanas éveiben járó nagymama ült, kezében pipát tartva. Ott jártunkkor érkeztek a családhoz a sajókazai Dzsaj Bhim Közösség munkatársai. Megfogalmazták és aláírni vitték Dugó számára azt a levelet, amiben Dugó három hónap haladékot kér a börtönbe vonulás időpontját illetően. Derdák Tibor a közösség tagja elmondta, hogy korábban aláírta Dugó azt a levelet is, melyben kegyelmi kérvénnyel fordulnak a köztársasági elnökhöz. Az iratban úgy érvelnek, hogy régóta nem kap munkát, jövedelme messze elmarad a felhalmozódott közüzemi tartozások összegétől. Másokkal együtt az áramszolgáltató már 2006-ban kikapcsoltatta villanyórát. Ezért hosszú ideje "szabálytalan áramvételezés" révén volt világosság a lakásban. Hozzátették: több száz falubelit hasonló eljárás fenyeget. Sérelmezik, hogy az adósságkezelési szolgáltatásból csak a városiak részesülnek, de a falusiak nem. Dugóról kijelentik: "becsületes ember, aki a családjáért mindent megtesz..."
www.romnet.hu
Hivatalosan nem tudnak róla
www.romnet.hu
Stefán László, Sajókaza polgármestere szerint az önkormányzat hivatalosan nem tudott a dologról. A közelmúltbeli falugyűlésen mondta valaki, hogy áramlopás miatt többen börtönbe mennek. A község a lehetőségeihez képest segítséget nyújtana a bajba jutottaknak, de annyi pénz nincs, amivel a felhalmozott adóssághalmaz ki tudnák egyenlíteni. Azt is megtudtuk, hogy szabálysértési eljárás nem indult még akkor, amikor csak néhány ezer forintra rúgott az adósság. Erről a jegyző sem tudott.

Pénz a gyerekek után

Az asztal és szék nélküli szoba közepén állva a gyerekek gyűrűjében váltottunk szót a harminc esztendős házigazdával, aki elismerte, hogy lopták az áramot. De nem érti, miért kell ezért börtönbe mennie. Dugó felesége azt is elmondta, hogy az első gyerekük megfogantatása miatt annak idején már szabadságvesztésre ítélték férjét megrontás miatt. Akkor ugyanis ő még gyerekkorúnak számított. Tavaly pedig azért sóztak a nyakába fél év felfüggesztett börtönt, mert hitelből akartak televíziót meg mást venni, de lebuktak a hamis munkáltatói igazolással. Mivel a mostani cselekményt a felfüggesztés hatálya alatt követte el, most ezt is le kell ülnie. Dugó és felesége szerint az önkormányzattól nem kaptak, igaz nem is kértek segélyt. Az államtól kapott havi 120 ezer forintból élnek. Dugó sérelmezi, hogy elkezdték törleszteni az ÉMÁSZ adóságot, ennek ellenére végrehajtandó fogházat kapott. Úgy véli, nem részesült megfelelő jogi védelemben. Derdák Tibor szerint az államnak azt is át kellene gondolnia, hogy mi a jobb, egy két százezer forint áramadósságot meghagyni - ennek kifizetetlenségéről végső soron az állam tehet érvelt - vagy az adófizetők pénzéből finanszírozni a több mint egy éves börtöncechet, ami több millióra rúg... Az egyirányú eszmecserének ezen a ponton vége lett.

Az ÉMÁSZ perel

Mészáros Sándor az áramszolgáltató vállalat sajtófőnöke arról tájékoztatta, hogy az áramtolvajokkal szemben jogi úton fellépnek, és folyamatosan visszatérnek azokra a helyekre, ahol nem hagynak fel az energialopással. A ki nem fizet számlát pedig végső soron úgy próbálják meg visszaszerezni, hogy jelzálogot jegyeznek arra az ingatlanra, amiben az áramtolvajok élnek.



Kegyelmi kérvény

Tisztelt Sólyom László köztársasági elnök úr!

Alulírottak azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy teljesítse Varga Dénes Sajókaza, Sólyom telep 8. alatti lakos kegyelmi kérvényét. Varga Dénest annak az eljárás-sorozatnak a keretében ítélték egy év börtönre, amelyet a nyilvánosság a Népszabadság 2008. december 31-i számából ismerhetett meg.

Varga Dénes hat gyermeket nevel. Régóta nem kap munkát. Befolyó jövedelmei messze elmaradnak a felhalmozódott közüzemi tartozások, büntetések és kamatok összegétől. Sok száz hozzá hasonló helyzetbe került falubelijével együtt az áramszolgáltató az ő lakásában is már 2006-ben kikapcsolta a villanyórát. Varga Dénesnél hosszú ideje "szabálytalan áramvételezés" révén volt világosság. Több száz falubelijét hozzá hasonló eljárás fenyegeti.

Varga Dénes az elmúlt évek során nem kapott segítséget a szociális törvényben meghatározott adósságkezelési szolgáltatás keretében, mivel az ilyen segítséget a törvény csak városi lakosoknak biztosítja, falusiaknak nem.

Varga Dénes az ügyben lefolyt büntető eljárások során a falubelijeihez hasonlóan soha nem kapott jogi segítséget, sem fellebbezési lehetőséget. Önállóan nem volt képes megvédeni az érdekeit a hatalmas nagyvállalattal szemben.
www.romnet.hu
Helyzetének reménytelensége miatt, megfelelő szociális segítség hiányában, a hatósági erőszaknak engedve, jogi felvilágosítás nélkül bűnösnek vallotta magát.
www.romnet.hu
Varga Dénes a bíróság ítélete szerint 162.178 Ft kárt okozott a szabálytalan áramvételezéssel, amelyből kétszer 6.478 Ft-ot már befizetett. A további kár a börtönbüntetés által nem fog megtérülni, sőt az egy évi fogva tartás a magyar államnak sokkal jelentősebb kiadásokat okoz.
www.romnet.hu
Varga Dénes hat gyermekének jövője az apjuk bebörtönzésével még rosszabb kilátásokkal kecsegtet, mint szüleik jelene. A magyar társadalom nem nézheti tétlenül, hogy hat ártatlan gyermek sorsát megpecsételje a szociális helyzetük.

Varga Dénes és a hozzá hasonló életet élő közel ezer sajókazai lakos életének jobbra fordítása érdekében helyi családanyák "Segítő Kéz Asszonygyülekezet" néven megszerveződtek. Ez a csoport vállalja a Varga Dénes lakásában történt szabálytalan áramvételezéssel okozott kár megtérítését.

Varga Dénes szeretné tisztességben fölnevelni gyermekeit ennek a hazának. Ezért alulírottak a Segítő Kéz Asszonygyülekezeten keresztül fejenként legalább ezer forinttal hozzájárulunk a szabálytalan áramvételezéssel okozott kár megtérítéséhez és a felhalmozódott adósság kezeléséhez. Az újabb adósságcsapda elkerülése érdekében az áramszolgáltatótól kártyás villanyóra felszerelését kérjük Varga Dénes lakásában.

Kérjük, hogy Elnök úr gyakoroljon kegyelmet.

Sajókaza, 2009. január 1.