2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egymilliárddal több jut a romákat segítő programokra
2009. 01. 05. 00:00

Idén egymilliárd forinttal jut több tavalyhoz képest a célzott romaprogramokra.

Idén egymilliárd forinttal jut több tavalyhoz képest a célzott romaprogramokra - mondta Teleki László, szocialista országgyűlési képviselő hétfői tájékoztatóján. Eddig évente 400-800 millió jutott a cigánytelepek felszámolására, így minden esztendőben 15-20-at tudtak felszámolni, most egymilliárd forintot különítettek el az idei államkasszából erre a célra.

A kultusztárcánál 740 milliós keretet különítettek el a roma zenészek és gyermekek táboroztatására, Teleki szerint a támogatandó szervezetek között van a Rádió C, a Rajkó és a 100 Tagú Cigányzenekar is. 400-400 millió forint fordítható a cigénygyerekek nyári táboroztatására, valamint a roma tanulók ösztöndíjára.

A Munkaügyi Minisztérium 60-80 millió forintot biztosít a krízishelyzetek megoldására és a Romaintegrációs Program folytatására. A gazdasági tárcánál pedig 200 milliós keretből támogatják azokat a kis- és középvállalkozásokat, amelyek romákat foglalkoztatnak.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy idén szeptembertől már hároméves kortól lesz kötelező óvodába járatni a gyerekeket, a kormány a rászorulóknak ingyen biztosítja a férőhelyet. Teleki szerint a hátrányos helyzetű gyermekek lemorzsolódásának veszélye így csökkenhet.