2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fenyegető plakátok Rakamazon
2009. 01. 04. 00:00

A független Magyar Gárda Mozgalom megdöbbenéssel figyeli a rakamazi eseményeket.

A rendőrség szerint a cigányságot fenyegető néhány plakátot helyezett el valaki a Magyar Gárda nevében pénteken Rakamazon. Az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot. A plakátok miatt szombaton este a helyi romák több tucatnyian - néhányan kapákkal, kaszákkal és más szerszámokkal felfegyverkezve - gyülekezni kezdtek. A közbiztonság fenntartása érdekében a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a megyei főkapitányság erői a kisvárosban és környékén fokozott ellenőrzéseket vezettek be. Igazoltatták az arra közlekedőket, a szerszámokkal gyülekezőket pedig felszólították, hogy menjenek haza.

Komolyabb rendbontás nélkül

A spontán demonstráció végül komolyabb rendbontás nélkül véget ért, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság egy személyt állított elő, akinél egy szamuráj-kardot találtak. A helybeli férfi ellen a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt indult szabálysértési eljárás.

A rendőrök egész éjszaka, és azóta is fokozott jelenléttel biztosítják Rakamazon a köznyugalmat - tudatta Fülöp Gergely százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Pusztulni fogtok
www.romnet.hu
Balogh Albert, a Megyei Közgyűlés tagja, a Szabolcs Online munkatársának vasárnap elmondta: éjfél körül sikerült hazaterelni az utolsó embereket, mert valóban mintegy száz roma volt az utcákon, akik gyalogosan, eszközök nélkül egymás közt beszélve próbáltak felkészülni az esetleges támadásra, ami a falragasz szerint várható. Egyet eltett, így megismerhetjük mi van rajta: "A Magyar Gárda hamarosan Rakamazon is felvonul, de ez nem a szokványos felvonulás lesz, hanem attól egy kicsit több. Pusztulni fogtok rohadt büdös cigányok. Rettegjetek, féljetek, mert hamarosan jövünk!"
www.romnet.hu
Ha abból indulunk ki, hogy az óév második felében több tragikus végű támadást szenvedtek el a romák az országban, akkor a félelmük jogos volt - tette hozzá Balogh Albert. Azt kell mondani, a rendőrség vezetői megértették a félelmünket, le a kalappal előttük. Most nyugalom, van a városban, de úgy járok házról - házra, hogy megnyugtassam az itt élő közel 1000 romát.
www.romnet.hu
A Rakamazon történt szombat esti eseményekkel kapcsolatban elértük a Magyar gárda mozgalom másik szárnyát, a Jobbikhoz köthető Esze Tamás zászlóalj megyei kapitányát. Seres Tamás megdöbbenve hallott az esti rendzavarásról. Miután felmerült annak a lehetősége, hogy a két részre szakadt gárda egyik felének cselekményeit a másik oldalhoz köthetik, mindenkor hangsúlyozzák az elhatárolódást egymástól. Nyilatkozatot még nem adtak ki az esti eseményről, de az biztos, hogy felvonulást ez az oldal sem tervezett Rakamazon, így valaki visszaélhetett a Magyar gárda névvel, ami súlyos provokáció.
www.romnet.hu
A törvényesség útján

A független Magyar Gárda Mozgalom megdöbbenéssel figyeli a rakamazi eseményeket - olvasható közleményükben. Tudomásunk szerint egy ez idáig ismeretlen személy olyan provokatív plakátokat helyezett el a településen, amely a Gárda rakamazi demonstrációját helyezte kilátásba, illetve a helyi cigányokat erőszakkal fenyegető kijelentéseket tartalmazott. A független Magyar Gárda Mozgalom, ahogy eddig, úgy ezután sem kíván letérni a törvényesség útjáról, ezért a magunk részéről semmiféle közösséget nem vállalunk azzal, aki a plakátokat elhelyezte.

A provokáció célja egyértelműen a tudatos feszültségkeltés, illetve a Mozgalom és gárdista testvéreink voltak, hiszen a plakátok miatt felhergelt cigányok most gárdista testvéreinket és hozzátartozóikat fenyegetik megöléssel.

Minden körülmények között megvédik

A Mozgalom gárdistái bíznak abban, hogy a rendőrség ura lesz a helyzetnek, megtalálja az elkövetőt, megfékezi a mesterségesen felszított indulatokat és megvédi az adófizető polgárokat a vak és primitív fenyegetéssel szemben. Mindazonáltal egyértelművé kell tennünk, hogy gárdista testvéreinket minden körülmények között megvédjük. Erre kötelez bennünket eskünk és az egymás iránt érzett felelősségünk - írja Dósa István "főkapitány".