2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Állami gondozásba helyeznék az iskolakerülő roma gyerekeket
2008. 12. 10. 00:00

Kiemelné a családjukból az iskolakerülő cigánygyerekeket Rostás László, a halasi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

A politikus erről azon a rendkívüli szülői értekezleten beszélt, ahol szó esett arról is, hogy a kiskunhalasi Speciális Nevelési Központban a legnagyobb a bukások aránya a megyében, a cigány gyerekek közül.

Tavaly több mint 200 feljelentést tett a BKMÖ Kiskunhalasi Speciális Nevelési Központ igazgatója az iskolakerülő cigánygyerekek szülei ellen az önkormányzatnál, de semmi foganatja nem volt. Az iskola tehetetlen - mondja Szalainé Kupperschmit Éva.

Az igazgatónő tájékoztatójából kiderült az is, hogy a nagyarányú hiányzások miatt több gyereknek a kötelező védőoltást sem tudják beadni. A 14 évnél idősebb lányok közül sokan - szülői hozzájárulással - férjhez mennek, hogy mentesüljenek a tankötelezettség alól, de akik maradnak, azok közül is 10 már leányanyák, ami nagyban megnehezíti az iskolába járást.

Ötvenkettő bukott diákból ötvenegy roma, ez a számarány a legrosszabb a megyében. A szülők pedig semmit nem tesznek annak érdekében, hogy gyerekeik iskolába járjanak, annak ellenére sem, hogy a családok 96 százaléka jogosult lenne, hogy gyermekük naponta háromszor ingyen étkezzen az iskolában és a napköziben.

Rostás László kisebbségi vezető drasztikus intézkedéseket tart szükségesnek. Elvenné szüleiktől, és állami gondozásba helyezné azokat a roma gyerekeket, akik rendszeresen nem járnak iskolába, ráadásul a segélyeket is megvonná a szülőktől. A cigány kisebbségi önkormányzat elnöke egyeztetéseket kezdett az önkormányzattal és a gyermekvédelmi hatósággal a jogi lehetőségeiről.