2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bencze: nem a gyanúba kevert fiatalok gyilkoltak Kiskunlacházán
2008. 12. 06. 00:00

Nem igaz, hogy borzalmasan romlott a közbiztonság az országban - mondta a hvg.hu-nak Bencze József országos rendőrfőkapitány a Fidesz politikusainak kijelentéseire reagálva.

Tény, hogy a mostanában történt erőszakos bűncselekmények kiváltották a közvélemény felháborodását, de a statisztikák nem támasztják alá, hogy félni kellene az utcákon - jelentette ki Bencze József főkapitány. Az idei év első tíz hónapjában ugyanis mintegy 10 százalékkal csökkent az emberölések és a lopások száma az előző esztendő azonos időszakához képest, és 315 ezer bűncselekmény vált ismertté, amely 10,2 százalékos csökkenést jelent.

"Természetesen más a statisztika és más az emberek szubjektív biztonságérzete" - hangsúlyozta az országos rendőrfőkapitány - "de az, hogy valaki a lét- vagy anyagi biztonságát érzi veszélyben nem feltétlenül kapcsolódik a közbiztonsághoz." Megjegyezte: bár közismertté váltak súlyos kimenetelű bűncselekmények, még azokban a hátrányos helyzetű térségekben sem rosszabb a bűnügyi helyzet a fővárosinál, ahol a lakosság összetételéből, a képzési és infrastrukturális problémákból feszültségek adódnak. "Az elmúlt időszak eseményei miatt azonban 24 órás ellenőrzést rendeltem el az érintett településeken, továbbá a körzeti megbízottak számát 150 fővel emeltük. Elsősorban azzal tettük vonzóvá ezt a munkát, hogy a kmb-sek fizetését idén júniustól mintegy negyvenezer forinttal növeltük. Reméljük, hogy jövőre 3100-3200 körzeti megbízott lesz az országban."

Bencze József elmondta, hogy ezek mellett a Készenléti Rendőrség állományában létrehoznak vidékre egy - 450 fős - bevetési főosztályt országos hatáskörrel. Nem hagyják a kapitányságokon portásként ténykedni a szakképzett rendőröket sem - ígéri Bencze: helyükre a rendőrség saját fegyveres biztonsági őröket állít be. Elsőként próbajelleggel Borsodban, hogy így növeljék a közterületi jelenlétet.

"Javaslatot teszünk arra is, hogy a rendészeti szakközépiskola másodéves hallgatói második évükben gyakorlati képzést kapjanak, amelynek helyszíne Budapest lenne. Ez azonban minisztériumi döntést igényel. És persze anyagi forrásokat, amelyek rendelkezésre állnak ugyan, de minden plusz - emberi és anyagi - forrást szívesen vesz a rendőrség ahhoz, hogy a 42 ezer fős állomány még jobb feltételek között még jobb munkát végezhessen."

A főrendőr a hvg.hu-nak szót ejtett a nagy felháborodást kiváltó esetekről is. Az ismert, hogy megvannak a pátkai és a székesfehérvári Molotov-koktélos támadás elkövetői. Az előbbinél két család vitája vezetett a történtekhez, az utóbbinál, ahol egy kislány megsérült, etnikai indíttatású volt a magukat skinheadnek valló tettesek támadása.

A tarnabodi Molotov-koktéllal, fegyverrel elkövetett bűneset miatt hárman ülnek előzetesben. A pécsi, nagycsécsi ügyekben pedig folyik a nyomozás, csakúgy mint a kiskunlacházi lány megölése kapcsán. "Cáfolom, hogy az utóbbiban három roma fiatal lett volna az elkövető. A hírbehozottak még a poligráfos vizsgálatot is vállalták, hogy igazolják ártatlanságukat. Ez és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kizárható, hogy ők a tettesek."


Statisztika

A 2008. január 1. és október 31. között ismertté vált 315 ezer bűncselekmény 10,2 százalékkal kevesebb az előző év időszakához képest. Ez idő alatt 22 ezerrel kevesebb embert lett bűncselekmény áldozata. A legsúlyosabb, erőszakos ügyekből, az emberölésből és annak kísérletéből 22-vel kevesebb történt. A garázda jellegű bűnesetek 6 százalékkal nőttek, ugyanakkor 5 százalékkal kevesebb bűnügy történt közterületen. A vagyonelleni bűncselekmények száma 10,5 százalékkal esett vissza, a gazdasági jellegű bűncselekmények viszont 16 százalékkal megugrottak. Emellett 272-vel kevesebben haltak meg az utakon, az ittas vezetők száma pedig 2500-zal csökkent a korábbi adatokhoz képest.