2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mohácsi az Európai Bizottságot kritizálja az EU Roma Stratégia hiánya miatt
2008. 12. 04. 00:00

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülése mai napon vitát rendezett az európai roma politika jövőjéről, a Bizottság és a Tagállamok kulcsfontosságú szerepéről.

Mohácsi Viktória (ALDE-SZDSZ) liberális képviselő a parlamenti vita kezdeményezőjeként emlékeztetett mindenkit, hogy 2008. Január 31-én a Parlament nagy többséggel elfogadott állásfoglalásban EU Roma Stratégia megalkotására kérte a Bizottságot, négy prioritást (oktatás, lakhatás, egészségügy és foglalkoztatás) megjelölve, valamint anyagi és emberi erőforrásokat mellérendelve.

A képviselő Vladimir Spidla szociális ügyekért felelős Biztos beszédére reagálva elmondta: "A Bizottság nyilatkozata kísértetiesen emlékeztet engem a kelet-európai szocialista-diktatúrák propaganda jelentéseire, ahol csak sikerről, fejlődésről, pozitív üzenetekről lehetett hallani. Az Európai Roma Stratégia kapcsán most ugyanezt tapasztalom: Stratégia nincs, a Romák pedig még mindig táborokban, gettókban élnek, naponta szembesülve megaláztatással, diszkriminációval, legrosszabb esetben nyílt rasszista támadásokkal, aminek eredményeként csak Olaszországból közel 30000 roma vándorolt el, hogy valamelyik másik tagállamban végre otthonra leljen."

A liberális képviselő magyarázatot követelt, hogy miként lett az átfogó Stratégia ötletéből egy sokkal kisebb léptékű integrációs platform. Végül arra kérte a Bizottságot: hozza nyilvánosságra az olaszországi ujjlenyomatgyűjtés és "közbiztonsági csomag" kapcsán lefolytatott jogharmonizációs vizsgálat eredményét.