HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Odafigyelnek a romák helyzetének javítására

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 November 26    Forrás: felvidek.ma


Ez a cikk archív

2005-ben indult a roma felzárkóztatás évtizede 9 közép- és dél-európai/balkáni országban. Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Románia, Szerbia, Montenegró és Szlovákia közül 2007-ben éppen a legutóbbi, tehát Szlovákia tette a legkevesebbet az In Minorita polgári társulás értékelése szerint.

Hirdetmény

Mindössze fél százalékponttal javult a romák helyzete 2006-hoz képest. Ez is haladást jelent Zuzana Kumanová, a szervezet elnöke szerint, csak éppen a legkisebbet az érintett 9 országban. A Nyitott Társadalomért Alapítvány, a Világbank és az Európai Bizottság által támogatott roma évtized akcióinak olyan kezdeményezésekkel kellene előállniuk, amelyek tényleges javulást is hoznak a romák életében. Nem elég megfogalmazni a problémaköröket, hiszen mindenki tudja, hogy a lakáshelyzet, a foglalkoztatás, az oktatás, az egészség a legfontosabb a megkülönböztetés kiküszöbölése mellett.

Látható javulás is kell, s éppen ennek a hiányát rótta fel Ladislav Oravec, a Simecka Alapítvány roma programigazgatója. Kifogásolta, hogy eleve rosszul tervezték meg az évtized programjait, így azok kivitelezhetetlenek. És hogy a kormány számára is csak ál-prioritás a romakérdés, s ez abból is kitűnik, hogy nem igazán kíváncsi a mostanihoz hasonló vizsgálódások eredményeire.

Ezt azonnal visszautasította Ivan Hriczko, a roma kormánybiztos asszisztense - arra hivatkozva, hogy ha a kormány 200 millió eurót, vagyis több mint 6 milliárd koronát irányzott elő a roma csoportok életkörülményeinek javítására, és több civil szervezetektől érkezett javaslatot is beépítettek a kormány, illetve a roma kormánybiztos programjába, akkor nem vádolható közömbösséggel.

A roma évtized programjaiban résztvevő államok 2009-ben Szlovákia elnöksége alatt vizsgálják majd, milyen ütemben folyik a roma népesség szociális felzárkóztatása, és ahogyan Alena Pániková, a Nyitott Társadalomért Alapítvány igazgatója fogalmazott: arra is odafigyelnek majd, hogy a programot felvállaló kormányok milyen intézményi és politikai lépésekkel segíti a romák helyzetének javítását.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Barátocskám, te nem is migráns vagy, hanem cigány

  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb értékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt