2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Vádemelés a pátkai ügyben?
2008. 11. 24. 00:00

Rövidesen vádat emelhetnek a pátkai Molotov-koktélos támadás gyanúsítottjai, három polgárőr ellen, a rendőrségnek azonban további 16, romák elleni támadást kell még felderítenie.

Két-három héten belül vádemelés várható a pátkai Molotov-koktélos támadás ügyében - tájékoztatta lapunkat Bencze József országos rendőrfőkapitány az utóbbi időben megszaporodott molotovos támadások kapcsán. Hozzátette: értek el más sikereket is ilyen téren, például Meggyes Tamás esztergomi polgármester házának támadóit is elfogták, s a tarnabodi esetet is felderítették. Az eddigi elkövetők közt nem találtak kapcsolatot.

Továbbra sincs hír azonban arról a 16 esetről, amikor egytől egyig romák otthonaira dobáltak robbanószerkezeteket ismeretlenek. Habár a legutóbbi, kedden történt pécsi támadás után - amikor kézigránátot dobtak be egy roma család házába, s a szülők azonnal életüket vesztették, négy gyerek maradt árván - a helyi rendőrségi szóvivő még úgy fogalmazott: nem etnikai indíttatású a támadás, ezen a kijelentésen Bencze József a Népszavának finomított. Mint mondta: nem biztos, hogy romák elleni támadásról van szó, de ez egyelőre nem is zárható ki. A rendőrségnek minden lehetőséggel számolnia kell. (Az egyik bulvárlap szerint a pécsi robbantás oka valószínűleg uzsorakölcsön, meg nem fizetett tartozás miatti leszámolás volt.)

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, 50 fős nyomozócsoport alakult a 16 támadás felderítésére a Nemzeti Nyomozó Iroda felügyeletével. Itt profilalkotók és roma rendőrök is segítik a munkát. Bencze szerint az "elit osztag" feladata a különböző nyomozások összehangolása, felügyelete. Csütörtökön egyébként a helyi nyomozócsoportok vezetőit hallgatta meg a főkapitány, és várhatóan rendszeressé is teszik az ilyen referátumokat. A nyomozások helyzete biztató, de részleteket nem árulnak el - mondta Bencze József, majd hozzátette: a rendőrségnek presztízskérdés, hogy felderítsék a Molotov-koktélos támadások elkövetőit.

Mindemellett a hatóság a civilek segítségét is kérte: a nagycsécsei és a pécsi, halálos áldozatokat követelő támadás nyomravezetőjének 10-10 millió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel, míg a többi tizennégy támadás esetében 1-1 millió forintos díj felajánlását kérte Bencze József a helyi kapitányságoktól. Ezt a Somogy és a Fejér megyei rendőrfőkapitány a szeptemberi siófoki kézigránátos, illetve az októberi kőszárhegyi Molotov-koktélos támadás ügyében tegnap estig meg is tette.