2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Még minidig nincs EU Roma Stratégia
2008. 11. 20. 00:00

Mohácsi Viktória az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén napirend előtti felszólalásban ismételten felhívta a Bizottság figyelmét az EU Roma Stratégia megalkotásának fontosságára.

A képviselő a következőket mondta el: "Lassan tíz hónapja, hogy az Európai Parlament elfogadta közös állásfoglalását, amelyben EU Roma Stratégiát kér az Európai Bizottságtól. A Bizottság egy munkaanyagon, úgynevezett "staff working document"-en kívül nem állt elő semmilyen nóvummal, még a történelminek nevezett EU-Roma Csúcstalálkozóra sem.

Mindezek közben Koszovóban még mindig ólomszennyezett, életveszélyes telepeken laknak a romák. Mindezek közben Magyarországon ezen időszak alatt kilenc településen, roma családok házai ellen követtek el támadásokat Molotov-koktéllal vagy lőfegyverrel. Ennek a legutóbbi és mélységesen szomorú állomása Nagycsécs, ahol a lángoló házból menekülni próbáló két romát rideg kegyetlenséggel, sörétes puskával agyonlőtték. Mindeközben Olaszországból, civil szervezetek jelentései alapján, az elmúlt hónapok rendőri brutalitásai és romaellenes hangulata miatt közel 30 000 roma menekült el.

Ehhez párosul a jelenlegi gazdasági válság, amely - ne legyenek kétségeink - leginkább a leszakadt, mélyszegénységben élő rétegeket és a romákat fogja sújtani. Emlékeztetnék minden felelős politikust, hogy ezért is kell az Európai Roma Stratégiát megalkotni."