2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az MCF sikere az időközi választáson
2008. 11. 17. 00:00

A Heves Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) ma délutáni ülésén megállapította az időközi megyei cigány kisebbségi választás eredményét.

A korábbi, önmagát feloszlatott testület elnökét az MCF adta, s ezúttal is ez a szervezet szerepelt a legsikeresebben. Igaz, mandátumainak száma ötről négyre csökkent, ám az ellenlábas Lungo Drom az előző négy mandátumával szemben most csupán egyet szerzett. Mellettük két új egyesület is képviselőket juttatott a megyei cigány testületbe.

A TVB megállapítása szerint a vasárnapi voksoláson a megyéből 58 település 262 elektora élt választási jogával. Az elektorok az egyes településeken működő roma kisebbségi grémiumok tagjai voltak, s ugyancsak ők szerepelhettek a jelölő szervezetek listáin. A beérkezett szavazatokból 249 érvényesnek, 13 érvénytelennek bizonyult.

A kilenc mandátum közül egyet szerzett a "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség (Lakatos Oszkár), ugyancsak egyet a Roma-Magyar Művészeti Oktatási Egyesület (Pusoma Jenő), négyet az MCF, A Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (Berkes Elemér, Hódi Sándor, Radics Zoltán, Szőcsi Lajos), s hármat az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület (Besenyei Csaba, Oláh Csaba, Oláh Imre). A frissen megválasztott megyei cigány kisebbségi önkormányzat a választást követő tizenöt napon belül tartja meg alakuló ülését, ahol megválasztja elnökét és elnökhelyettesét, majd három hónapon belül megalkotja saját szervezeti és működési szabályzatát - tájékoztatta a heol.hu-t Berecz István, a TVB elnöke.