HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Beláthatatlan következményei lesznek az óvodáztatási támogatásnak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Mohácsi Viktória
2008 November 13    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Mohácsi Viktória, európai parlamenti képviselő, megdöbbenéssel fogadta a hírt, mely szerint a roma szülőknek pénzt adnak, amennyiben "elengedik" gyermekeiket óvodai intézményekbe. Mint ismeretes, óvodáztatási támogatást vezet be januártól a magyar kormány. A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szülei kaphatják, hogy gyermekeik ötéves koruk előtt óvodába járhassanak.

Hirdetmény

A bevezetésre váró program, bármilyen megfogalmazásban is, az előítéleteket - melyek Magyarországon eléggé erősödtek az elmúlt hónapokban - tovább gerjeszti. Jobboldali politikai pártok, civil szervezetek folyamatosan hangoztatják, hogy a romák iskolához való hozzáállása a gátja saját gyermekei sikereinek.

A képviselő szeretné felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy amennyiben egy sokgyermekes család kistelepülésen él, a férőhelyek hiánya miatt utasítják el azon szülők felvételi kérvényét, akiknek kisebb gyermekük miatt általában az édesanyák oldják meg a nagyobb gyermekek felügyeletét is.

2003 óta törvény kötelezi az óvodai intézményeket és fenntartóikat, hogy a hátrányos helyzetből jövő gyermekeket már hároméves koruktól kötelező felvenni. Ugyanakkor, azért, hogy a munkahellyel rendelkező szülők gyermekeinek óvodáztatását se kelljen megtagadni, unós forrásból 2003 óta - átfogó vizsgálat után - több mint 13 milliárd forint állt pályázatokon keresztül rendelkezésre férőhelyek bővítésére, amelyet az érintett önkormányzatok nem igényeltek. Tehát az óriási probléma megoldása még mindig várat magára.

Mohácsi kifejtette: "Nem gondoltam volna, hogy kormányunk nem körültekintően hozza meg az oktatással kapcsolatos döntését, melynek beláthatatlan következményei lesznek: nem csak megerősítjük azt az előítéletes megállapítást, mely szerint a romák nem tartják fontosnak az oktatást, hanem ránevelheti a hátrányos helyzetűeket, köztük romákat, hogy pénzkereseti lehetőségnek tekintsék az iskola előkészítő foglalkozásokat, ezzel mélységesen degradálva az óvodai fejlesztés fontosságát."Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt