2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Beláthatatlan következményei lesznek az óvodáztatási támogatásnak
2008. 11. 13. 00:00

Mohácsi Viktória, európai parlamenti képviselő, megdöbbenéssel fogadta a hírt, mely szerint a roma szülőknek pénzt adnak, amennyiben "elengedik" gyermekeiket óvodai intézményekbe.

A bevezetésre váró program, bármilyen megfogalmazásban is, az előítéleteket - melyek Magyarországon eléggé erősödtek az elmúlt hónapokban - tovább gerjeszti. Jobboldali politikai pártok, civil szervezetek folyamatosan hangoztatják, hogy a romák iskolához való hozzáállása a gátja saját gyermekei sikereinek.

A képviselő szeretné felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy amennyiben egy sokgyermekes család kistelepülésen él, a férőhelyek hiánya miatt utasítják el azon szülők felvételi kérvényét, akiknek kisebb gyermekük miatt általában az édesanyák oldják meg a nagyobb gyermekek felügyeletét is.

2003 óta törvény kötelezi az óvodai intézményeket és fenntartóikat, hogy a hátrányos helyzetből jövő gyermekeket már hároméves koruktól kötelező felvenni. Ugyanakkor, azért, hogy a munkahellyel rendelkező szülők gyermekeinek óvodáztatását se kelljen megtagadni, unós forrásból 2003 óta - átfogó vizsgálat után - több mint 13 milliárd forint állt pályázatokon keresztül rendelkezésre férőhelyek bővítésére, amelyet az érintett önkormányzatok nem igényeltek. Tehát az óriási probléma megoldása még mindig várat magára.

Mohácsi kifejtette: "Nem gondoltam volna, hogy kormányunk nem körültekintően hozza meg az oktatással kapcsolatos döntését, melynek beláthatatlan következményei lesznek: nem csak megerősítjük azt az előítéletes megállapítást, mely szerint a romák nem tartják fontosnak az oktatást, hanem ránevelheti a hátrányos helyzetűeket, köztük romákat, hogy pénzkereseti lehetőségnek tekintsék az iskola előkészítő foglalkozásokat, ezzel mélységesen degradálva az óvodai fejlesztés fontosságát."