HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Lesz-e valaha Magyarországnak cigány miniszterelnöke?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 November 11    Forrás: Rácz Tibor - teol.hu


Ez a cikk archív

Choli Daróczi József író, költő, műfordító szerint még jó néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy a magyarországi cigányság is kinevelje saját Obamáját. Ehhez ugyanis az integrált oktatási rendszer önmagában édes kevés.

Hirdetmény

Daróczi József idén volt hetven éves. Szülei Romániából, a Máramaros környéki Királydarócról származnak, az ottani régi roma szokások szerint nem igen törődtek a vezetéknévvel, így már gyerekkorában ráragasztották a Choli becenevet. Az író saját bevallása szerint mikor faluja - Bedő - általános iskolájába először betette a lábát, hazánk nagyjainak falon függő képmása ragadta meg legjobban a képzeletét. - Gyönyörű képek voltak, szép emberekről, egynek-egynek még kardja is volt. Néhány év eltelt - mire megtanultam olvasni - és megtudtam, kik is voltak ők. Balassi Bálint vagy II. Rákóczi Ferenc...

Egy ország példaképei - mondta Daróczi József, mikor néhány nappal ezelőtt megszólítottuk a szekszárdi Esélyek Házában tartott előadása előtt. Choli bácsi szerint a példakép a lámpás az éjszakában. Szükség van erre, hogy az embernek választhassanak, milyen utat járnak be életük során. Mert ez a lényeg. A minta, ami alapján meghatározzuk céljainkat. Nagyon nagy baj ma Magyarországon, hogy nincsenek cigány példaképek.

- Soha az életben nem hallottam arról, hogy létezne cigány polgármester, miniszter, forradalmár, és akkor Nobel-díjasról már nem is beszélek. Mindemellett azt is el kell mondani, hogy Gábor Áron rézöntő cigány volt, csak sokan nem tudják, ahogy azt sem, hogy valószínűleg Vályi István is roma származású volt - mondja.

- Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az országot egy cigány ember vezesse? Megtörténhet-e az nálunk, ami az Egyesült Államokban, hogy a 44. elnök egy afro-amerikai férfi lehet - tette fel a kérdést az író. - Az amerikai feketék tudtak maguk közül értelmiségieket, szenátorokat, igazgatókat, polgármestereket kitermelni. Az évtizedek során elérték, hogy az elnök közülük való legyen. Pedig ők rabszolgaként a társadalom legalsó rétegeit képezték. A 20. század közepéig még olyan buszra sem szállhattak föl, amin fehérek utaztak, mostanra mégis számos olyan személyiséget adtak a társadalomnak, akiket szinte az egész világon megbecsülnek.

Choli bácsi elmondta, ehhez nem kell más, csak munka és tanulás. - Persze egyes politikusok azt hiszik, ha leültetnek egy cigány fiút egy magyar lány mellé az iskolában, az már integrált oktatás - szögezi le. - Amiről ők beszélnek, az csupán egy keverék, ami helyett vegyületre lenne szükség. Azaz kölcsönös ismeretszerzésre. Daróczi József szerint nem elég a cigány emberek szociális körülményeit javítani, a tudatukat is formálni kell. Mindkét dolog egyformán fontos. - Ki kell termelnünk azt az értelmiségi réteget, amely tovább formálhatja a cigányság tudatát. - húzta alá. Hozzátette, Magyarországon egyre nyíltabb a romaellenesség.

Szerinte egyszerűen az emberek ilyenek. Önmagukat próbálják mások fölé elhelyezni, hogy el tudják viselni az élet súlyát. - A rendszerváltás óta, nagyon sokan csúsztak le a társadalmi ranglétrán. Így kiktől tudják különbnek érezni magukat? Hát a cigányoktól, mert azok még meg is jelölhetők a bőrük színe alapján - állítja az író. Ha a társadalom elérné a Svédország jóléti színvonalát, feltehetőleg a durva megnyilvánulásokból is kevesebb lenne. A kérdésre, hogy min dolgozik mostanában Daróczi József elmondta, legkésőbb februárban megjelenik a gyermekeknek szóló mű, Az első képes bibliám. - Ha az Isten is velünk van, már pedig miért ne lenne, megjelennek a klasszikus magyar irodalmi művek fordításai cigány nyelven. Bessenyeitől, de inkább Csokonaitól napjainkig készítek válogatást. Hamarosan megjelenik önéletrajzi regényem első része is. Emellett az Országos Cigány Múzeum igazgatója is vagyok.


Cigány és magyar nyelven is publikált


Choli Daróczi József 1939. Május 26-án született Bedőn, Romániában. Magyar nyelvű osztályba 1948-ban kerül, majd tizenévesen hagyja el szülőfaluját. Várpalotán vájártanulónak áll, később Tatabányára kerül, majd disszidálni próbál. Tíz nap börtönbüntetést tölt le emiatt, Antall József volt miniszterelnökkel kerül egy cellába. A hatvanas években költöznek fel Budapestre. Első önálló szerkesztésű kötete 1979-ben jelent meg Uzhe Jilesa, Tiszta szívvel címmel, majd a Fekete korall, ami cigány költők antológiáját tartalmazza. Elsőként fordította le az Újszövetséget cigány nyelvre 1975 óta tagja a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som nevű lapokat. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven egyaránt. A Cigány-magyar kisszótár, a lovári nyelvkönyv Zhanes romanes? - megjelenésükkor egyedülállónak számítottak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt