2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Cigány származás és rendőri hivatás"
2008. 11. 11. 00:00

A mostanában erősödő szélsőséges, radikális mozgalmak, állandóan azt hangoztatják, hogy a cigányok génjeiktől fogva bűnözők és a bűnözés hozzájuk tartozik szervesen.

Mit jelent a Roma Rendvédelmi Integráció a Te olvasatodban?

Azt gondolom, hogy nagyon komplex és rendkívül fontos részt ad a teljes integrációs folyamatban. Elég bonyolult kérdéskörök merülnek fel ezzel kapcsolatosan, főleg ha tágabb spektrumban vizsgáljuk. Cigányok, rendőrség, rendvédelem, bűnözés. Mindezeket a kérdésköröket érinti a kampányunk.

A mostanában erősödő szélsőséges, radikális mozgalmak, állandóan azt hangoztatják, hogy a cigányok génjeiktől fogva bűnözők és a bűnözés hozzájuk tartozik szervesen. Ez természetesen nem igaz. Ahhoz, hogy ez a szemlélet változzon, feltétlenül szükséges, hogy minél több roma fiatal megmutassa, hogy képes elvégezni a rendészeti oktatási intézmények valamelyikét, majd a munkahelyén helyt álljon és szakember váljon belőle. Ezt megtették egykor az afro-amerikaiak is. Ott a hatvanas évek végén ugyanez volt a helyzet, mára óriási eredményeket értek el. Most már ott tartanak, hogy vezetőik vannak a rendőrségen, haditengerészetnél, a hadseregben. Tehát megállták a helyüket, és aki akart, az változtathatott a sorsán. A mi Egyesületünk is leginkább azokra az emberekre számít, akik akarnak tenni valamit!

Azt gondolom, hogy ha láthatóan több lesz a roma rendőr, akkor az emberek is látják, hogy hoppá: nem igaz az, hogy a cigányok nagy része bűnöző, mert hát itt vannak és ők is részt vesznek a belső rend fenntartásában. Másrészről pedig, a rendőrök szemlélete is sokat változhat, hiszen - a képzések mellett - annál hatékonyabb módszer nincs, - és ez saját élettapasztalatom alapján állítom - amikor roma és magyar kollégák együtt dolgoznak, mivel akarva akaratlanul, ha a nem roma kollégának volt is némi előítélete, akkor meg fog változni. Ennek nagyon nagy jelentősége lenne! Azt gondolom, akkor érünk révbe, ha már nem lesz unikum és kuriózum, hogy vannak roma rendőrök.

Hogy éled mag azt, hogy azok kevesek egyike vagy, akik ma roma rendőrnek vallhatják magukat?

A kevesek egyike vagyok, ám már egyre többen vállalják a származásukat, de valóban nehéz kiállni és felvállalni ennek a mivoltát. Talán nekem annyiban könnyebb, hogy ez nekem soha sem okozott problémát.

Személyes példamutatásodon túl, mit tudsz tenni azért, hogy ez a pálya imponáljon a roma fiatalok számára?

Minden lehetőséget meg kell ragadni ahhoz, hogy tudjam motiválni ezeket a fiatalokat. Többek között a Nyílt Társadalom Intézet által indított Roma Mentori Programban, ahol én is mentor vagyok. Itt próbálom megmutatni nekik azt az utat, amit választhatnak, hogy ha tanulnak. Egyfajta karrier lehetőségként mutatatom be a rendőri pályát. Ez egyébként egy kettős dolog, mert amikor egy roma fiatalt erre a pályára orientálunk, azt is láttatni kell vele, hogy ez nem egy egyszerű hivatás és az előítéletek miatt nekik lehet, hogy egy kicsit nehezebb lesz. Ezen túl a rendőrségnek van egy ösztöndíj rendszere, amelyet minden évben meghirdetnek.

Mindemellett folyamatosan keresem a kapcsolatot a roma kollégákkal az állományon belül. Volt olyan eset is, amikor nagy felháborodást keltett egy általam romának feltételezett kollégában, hogy rákérdeztem a származására. De a legtöbben pozitívan állnak ehhez a dologhoz, így tudunk egymásról. Ez egy fontos dolog.

Milyen indíttatásból választottad ezt a pályát?

Ez egy érdekes kérdés. Egyrészt volt egy elhivatottság érzés természetesen, másrészt motiváló erőként dolgozott bennem, hogy amikor befejeztem a középiskolai tanulmányaimat, nem volt más választásom, mint a rendőri vagy a katonai pálya. Itt már akkor létezett az a támogató rendszer, amelynek segítségével nem szorultam a szüleimre, mert így is szegény körülmények között éltek. Így önállóan tudtam a főiskolát elvégezni.

Voltak előítéleteid, esetleg rossz tapasztalataid korábban a rendőrökkel szemben?
Ha igen, akkor hogyan tudtad ezeket legyőzni magadban?


Voltak. A kölcsönös előítéletek voltát senki nem vitatja. Én olyan kis faluban nőttem fel, ahol a mi kis közösségünk, cigányok és magyarok, jól el voltak. Nyáron szezonmunkát végeztünk, együtt. Mai napig, ha haza látogatok, pozitív fogadtatásban van részem. A rendőrséggel pedig nem volt semmilyen negatív érzésem. Persze később találkoztam negatív megnyilvánulásokkal, még a kollégák részéről is, de az ilyen szituációkat tudni kell kezelni, ami persze nem könnyű, mert meg kell tanulni a megfelelő módszert.

Bemutatnád az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesületet?

Az Egyesület 2006-ban jött létre, az Igazságügyi Minisztérium, a Nyílt Társadalmi Intézet, valamint a brit és amerikai Fekete Rendőrök Egyesület támogatásával. Megalakulásban hat ország vett részt, és várhatóan Európa többi országában is megalakulnak a tagszervezeteink.

A szervezet civil státuszából adódó plusz lehetőségekkel élve támogatja a magyar rendvédelmi szervek, elsősorban romákat érintő esélyegyenlőségi törekvéseit. Célunk az esélyegyenlőség megteremtése a hazai, illetve később az Európai Szövetségben résztvevő államok rendvédelmi szerveiben. Célunk továbbá, hogy a rendvédelmi szervek és roma közösségek között fennálló kölcsönös előítéleteket csökkentsük. Javítani szeretnénk a már állományban lévő roma kollégák élet-és szolgálati körülményein. Segíteni próbálunk az identitás problémák leküzdésében. Együttműködünk nemzetközi szervekkel. Elmondható, hogy célunk, a roma kisebbség hazai és európai integrációjának támogatása. Az Egyesület tervei között szerepel, hogy ösztöndíjat alapít, hogy ezzel is tudjuk támogatni a roma fiatalokat.

Bemutatnád a kampány célkitűzéseit!

A Kampány célja megcáfolni azt, hogy a cigány kisebbség valamennyi tagja bűnöző. Erre roma rendőrként "élő példák" vagyunk a két kollégámmal, akik egyben a kampány arcai is: Rostás Ottó főtörzsőrmester és Németh András rendőr zászlós. Származásunkkal nem hivalkodunk, de ebben a kontextusban említést kell tenni róla, hogy vállaljuk roma származásunkat.

A Kampánynak kik a célcsoportjai?

A többségi társadalom és a rendőri állomány, hiszen nekik üzenjük, hogy vannak roma rendőr kollégák. Ezen kívül, pedig a cigány fiatalok, akiknek egy életutat jelenthet ennek a hivatásnak a választása. Ugyanakkor külső és belső kommunikációt folytatunk, egyrészt a médiát, másrészt közvetlenül rendvédelmi egységeket tájékoztatjuk. E hónap közepétől, 20 darab óriásplakát kerül elhelyezésre a forgalmas metró aluljárókban.

Mit üzensz a roma fiataljainknak!

Nagyon fontos, hogy minden cigány emberben legyen annyi bizonyítási vágy, hogy személyesen is rácáfoljon az előítéletekre. Meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk tanulni, helytállni és követendő példaként szolgálni a felnövekvő generációnak . mindezt oly módon, hogy nem felejtjük el kik is vagyunk valójában.