2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma rendvédelmi kampány
2008. 11. 10. 00:00

Minden cigány bűnöző!" ez Magyarországon, mi több egész Európában a cigányságot sújtó legdominánsabb előítélet.

Az Egyesület a Brit Nagykövetség, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (Open Society Institute), valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Oktatási Főigazgatósága támogatásával "Roma Rendvédelmi Kampányt" indított, melynek elsődleges célja, hogy szakítson a rossz társadalmi beidegződésekkel.

A Brit Nagykövetség épületében november 10-én, hétfőn délelőtt a kampány indítását bejelentő sajtótájékoztatón, amelyen felszólalt többek között Greg Dorey Nagy-Britannia budapesti nagykövete, aki beszédében a társadalomban kialakult "cigánybűnözéshez" kapcsolódó sztereotípiák leküzdésére hívta fel a figyelmet. A nagykövet fontosnak tartja, hogy a rendvédelmi szervekben minél több roma fiatalt lehessen bevonni.

April Foley az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kijelentette az, hogy Amerikának afroamerikai elnöke lehetett, az reményt adhat a magyarországi cigányságnak, mivel ez is bizonyítja, hogy mindenki egyenlőnek született. Az elmúlt hónapokban a cigányságot ért támadásokra hivatkozva kijelentette, hogy nem nézhetik tétlenül tovább ezeket a támadásokat.

Lévai Katalin európai parlamenti képviselő beszédében elmondta, hogy a romákkal szembeni előítéletek megszűntetése, az elutasító magatartás, a hamis közvélekedés megváltoztatása az európai roma közösség integrálásának egyik legfontosabb feladata. A gazdasági válság felerősítheti a kirekesztő magatartást, s nem lenne helyes, ha a kisebbségek szenvednék meg ennek hatását.

Az európai parlamenti képviselő fontosnak tartotta, hogy minél több roma származású fiatal kerüljön be a rendvédelmi szervek soraiba s kapjon ott magas szintű szakképesítést. A kirekesztés és intolerancia elleni küzdelemben a roma közösség és környezetének nyugodt élete, ennek biztosítása a legjobb válasz a szélsőséges "cigánybűnözés" elmélet állításaira.

Makula György, az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület főtitkára a program bemutatását követően elmondta, hogy a kampány részeként november 16-án húsz óriásplakátot helyeznek el a budapesti metróállomásokon, hirdetéseket tesznek közzé az interneten, valamint tájékoztató plakátokat, füzeteket juttatnak el a rendvédelmi szervekhez.