2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kiss Péter a kisebbségi önkormányzatok elnökeivel tartott megbeszélést
2008. 11. 07. 00:00

A jövő évi költségvetésről, oktatásról, a kulturális autonómiáról tartott megbeszélést a 13 nemzeti és etnikai kisebbség országos önkormányzatainak elnökeivel megbeszélést Kiss Péter.

Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter - a rendszeres egyeztetések keretében - november 5-én találkozott a 13 magyarországi nemzeti és etnikai kisebbség országos önkormányzatainak elnökeivel.

A hazai kisebbségpolitikai súlyponti kérdéseit áttekintő találkozón elhangzott, hogy 2008-ban - a korábbi időszakhoz képest - 500 millió forintot meghaladó mértékben nőttek a hazai kisebbségi források, az elvégzett feladatokat honoráló rendszerré alakult át a települési és a területi kisebbségi önkormányzatok finanszírozása. Az átlagosan teljesítő kisebbségi önkormányzatok támogatása az előző évihez viszonyítva 140 ezer forinttal, 15 %-kal emelkedett. Az év eredményei közé tartozik továbbá, hogy az Országgyűlés elfogadta az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájába foglalt vállalásoknak a magyarországi cigányság nyelveire történő kiterjesztésről szóló törvényt. A konzultáción pozitív értékelést kapott, hogy az év során folyamatos volt a kisebbségek anyaországaival közösen működtetett vegyesbizottságok (KVB) munkája.

A KVB-k ajánlásai alapján valósultak meg olyan kiemelkedő fejlesztések az elmúlt években, mint például a magyarországi Szlovén Rádió működtetése, a pécsi Horvát Iskola beruházása, a Peresznyén létesült Horvát Keresztény Múzeum beruházása, az új Szlovák Ház projekt Pilisszentkereszten, a tótkomlósi Szlovák Iskola beruházása, a budapesti Sevcsenko szobor felállítása, vagy egyes kisebbségi települések kétnyelvű feliratokkal való ellátása.

A találkozón a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei áttekintették a 2009. évi költségvetés tervezetében kisebbségi célokra tervezett előirányzatokat. Kiss Péter hangsúlyozta, hogy a 2009. évi költségvetés - az ismert gazdasági-pénzügyi helyzet ellenére is - a szinten tartást meghaladó kereteket, bizonyos területeken pedig bővülést mutat. A költségvetés a jövő évre így megbízható módon biztosítja a kisebbségi önkormányzatok működését, növeli az országos önkormányzatok és az általuk fenntartott intézmények működésének támogatását. Jelentős mértékben növekszik a kiemelt kisebbségi projektek támogatása a Miniszterelnökség fejezetben. A kisebbségi vezetők felvetéseire reagálva a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter megerősítette, hogy a kisebbségi kulturális autonómia intézményeinek megerősítése a kormány prioritásai közé tartozik.

Kiemelten esett szó a találkozón a kisebbségi tartalmú uniós pályázatokról. Az iskolafejlesztésre szolgáló uniós forrásokból 253 oktatási intézmény nyert pályázatot, melyből 39 kisebbségi oktatást végző intézmény, amely szám azt mutatja, hogy a kisebbségek a számarányuknál sikeresebbek voltak az oktatási pályázatokban. Kiss Péter bejelentette, hogy az első pályázati időszak tapasztalatai alapján átalakul a pályázati rendszer kisebbségi szegmense: az ezt követő pályázati fordulókban a kisebbségi oktatási intézmények esetében nem kell teljesíteni a 80%-os kihasználtsági mutatót, és bevezetésre kerül a nemzetiségi többletpontszám is. A kisebbségekért felelős miniszter a jövőre vonatkozóan kiemelte, hogy az uniós fejlesztésekben továbbra is rendszerszerűen kell biztosítani a hazai kisebbségek részvételét.

A konzultáció során áttekintésre kerültek a kisebbségek parlamenti képviseletére vonatkozó javaslatok és azok további kezelése is.