2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ingyenes emlőszűrés Encsen
2008. 11. 04. 00:00

Folytatódik a Nancy G. Brinker által is támogatott "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" hátrányos helyzetű vidéki nőknek szóló emlőszűrő és felvilágosító program.

Encsen hetek óta sokan dolgoznak azon, hogy helyi közösségi kistérségi összefogásban megmozdítsák a lakosságát az egészség érdekében. Számos civil és állami szervezet támogatja a megmozdulást.

Az emlőszűrésre beutazás szervezett módon november 7-én történik, amit másnap, november 8-án szombaton egy, a kistérségi háziorvosoknak és az egészségügyben dolgozóknak szóló szakmai konferencia (témájában a daganatos betegségekre fókuszálva), majd egész napos egészségnap követ.

Az egészségnapon az egészséggel kapcsolatos vetélkedőkön, sport és kulturális rendezvényeken, állapotfelméréseken (vérnyomás, koleszterin, vércukor, testzsír, egészséges testsúly), tanácsadásokon, gyerekek előadásán, koncerteken, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők.

A program következő helyszíne a szabolcsi Tiszabura lesz november 24-én.

Az emlődaganat Magyarországon a vezető halálozási okok között szerepel, évente több mint kétezer áldozatot követel. A körülbelül 40.000 magyar emlőműtött száma sajnálatos módon évente további 7.500-zal nő. Az ijesztő számok ellenére a magyar nők részvétele az ÁNTSZ által szervezett hivatalos emlő-szűrésen meglepően alacsony: 2007-ben a megjelenési arány 37,8% volt. Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" program célja, hogy segítsen emelni a népegészségügyi emlőszűrés keretében a szűréseken résztvevők számát, segítse a szűréshez való hozzáférést, különös tekintettel azokra a településekre, ahol halmozottan kell a lakosságnak a mindennapi problémákkal megküzdenie. Az encsi szervezők munkájukkal nemcsak a mellrák ellenes harcban vesznek részt, de modellt állítanak annak a felfogásnak is, miszerint a társadalmi-szociális problémák megoldása a helyi közösségek összefogásában, a közösség fejlesztésben keresendő. Gazdasági-világválságos napjainkban a közösség különösen fontos erő.