2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány vagyok és európai!
2008. 11. 02. 00:00

Úgy 6-7 éve minden évben adok 100-120 koncertet. Az Athe Sam fesztiválon túl, számos más fesztivált is rendeztem igazán jó minőségi jelzőkkel.

Hogy zárult az Athe Sam ez évi programja? Hogyan értékelnéd?

Azt hiszem, - minden nagyzás nélkül - hogy különösen sikeres volt. Elmondható, hogy már a 2008-as Athe Sam nemzetközi szintűvé vált. Ami a magyarországi felhozatalt illeti, az sem volt akármi, és a fesztivál népszűrségét a látogatottságon is le lehetett mérni. Egyértelműen sikeres volt. Hogy pontosítsak, egy hét alatt 33 zenei műsorral tudtunk szolgálni és hat nagy színházi produkcióval. Ezen kívül a velencei bienálé cigány anyaga, kerekasztal beszélgetések, képkiállítások, kis- nagyjáték és dokumentumfilmek vetítése, öt külföldi nagy zenei sztár zenekar, hitélet, költők sorakoztak fel. Arról nem is beszélve, hogy már annyi jelentkező volt hogy nem lehetett mindenkit meghívni, úgy hogy az a minőség rovására menjen. Ezen kívül nagyon magas szintű lebonyolítás jellemzi a szervezést, a kiváló hangulatot nem engedjük például azzal tönkretenni, hogy rendbontás történjen. Akár mondhatnánk, hogy rendbontás nélküli rendezvény az Athe Sam!

Mit jelent ez a program sorozat szerinted a magyarországi cigányoknak és a többségi társadalom tagjainak?

Minden cigány és magyar büszke lehet erre a rendezvényre. De ezt ki is fejezik, el is mondják! Lehet rólunk példát venni, mert a jelszó: MINÕSÉG MINDENEK FELETT!!!Miközben lehetőség nyílik a két félnek egymás jobb megismerésére!

Kinek a finanszírozásával valósulhatott meg idáig, illetve valósulhat meg a jövőben a program?

Különböző szponzorok szükségeset, illetve pályázati pénzek is ahhoz, hogy a program évről évre bonyolítható legyen. Külön említést érdemel támogatás szempontjából az OSI, vagy is a Nyílt Társadalom Intézet, illetve egyes Nagykövetségek. A vendéglátásból finanszírozzuk meg a költségek további részeit.

Az előző évhez képest az anyagi feltételek javultak-e?

Igen. A múlt évhez képest a 2008-as fesztivál kétszer annyiba került és kétszer annyi pénzünk is volt rá ( 2007-es 7,8 M Ft , 2008-as 16M FT volt)

Az előző évhez képest, a tapasztalatok alapján szándékozol változásokat vinni a program sorozatba?

Igen. Országos tehetségkutató versenyt hirdetünk, illetve a cigány értelmiséget külön szándékozunk összehívni. E gondolat mentén pedig, a cigány médiában dolgozókra is külön figyelmet fordítunk majd. Úgy tervezzük, hogy lesz a fesztiválon belül két kisebb konferencia -work shoppal egyetemben és rengeteg új zene új stílussal, s a lehető még igényesebb kivitelezéssel igyekszünk szervezni és bonyolítani.

Milyen szervezéssel jár ez neked, illetve az együttesednek?

Nyolc hónap komoly előkészítő munka és egy hét nem alvás. De aztán közben nagy boldogság és a lebonyolítás után nagy királyság.

Mi jelentene segítséget a szervezésnél? Például, ha lenne egy nívós cigány művészeti központ hazánkban, ami helyet adhatna ennek a színvonalas rendezvénysorozatnak?

Az nem feltétlen, hiszen nem "fejlett gondolkodók" a jelenlegi cigány vezetőink, és ennek fényében azt gondolom, hogy mindenki simlizni akarna. Ezt itt nem lehet! Nem szabad engedni! Jelen fesztiválnál erről én gondoskodom. Nem a hely szükségességét firtatom, hiszen arra határozottan szükség lenne, hanem azt, hogy nem jó vezetői lennének ennek az áhított Központnak politikai befolyásoltságuk okán.

Mondanál valamit magadról: arra gondolok, hogy miként határozod meg magad a cigány közéletbe!

Cigány vagyok és európai. Viselkedjünk úgy, mintha Európában lennénk! Én így határozom meg magam, aki érti, az érti, aki nem, az meg menjen el utazni egy keveset, úgy 3-4 évet...

Mit tettél, illetve az együtteseddel mit tettetek azért, hogy a cigány kultúrát közelebb vigyétek az emberekhez?

Úgy 6-7 éve minden évben adok 100-120 koncertet. Az Athe Sam fesztiválon túl, számos más fesztivált is rendeztem igazán jó minőségi jelzőkkel. Aki látott már színpadon, azt tudja, hogy mit is adok mindenkinek, ezt látni kell

Mióta vagy a zenekar élén, egyáltalán mióta létezik az együttes? Beszélnél a megalakulásotok körülményeiről, illetve a fenntartása nehézségeiről!

1992-1996-ig a Romano Glaszo (Cigány Hang) zenekar vezetője voltam, majd 1996-2540- ig a Szilvási GFB vezetője vagyok, leszek és az is, maradok...

Az együttes fenntartás nehézségei?

Nincs olyan - szeretni kell az egészet, még ha nehéz is.

Melyik a legemlékezetesebb fellépésetek?

Egy alkalommal Afrikában voltunk, a beduinok között. Ott birkahúst sütve kellett koncerteznünk és közben Guszti, a kannásunk, fűszoknyában táncol. Gondolhatjátok!

A nyár során több táborban is felléptetek. A te meglátásod szerint, milyen problémákkal küzdenek a cigány fiataljaink? Milyen pozitív tulajdonságokkal bírnak, amelyet előnyükre tudnánk fordítani?

A hazai cigány közösségek fiataljai pozitív tulajdonságaikat kamatoztatni tudnák például a sportokban, gondolok itt a boxra, a focira, az atlétikára és küzdő sportokra, de a sornak itt még nincs vége. Ugyanígy a szépségiparban: a divatfotózás, filmek,- színház világában. Azt gondolom, hogy inkább erre kellene fektetni energiát, a modern ipar kihívásaira kellene válaszolni a cigány fiataljainknak.