2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romatelep helyére lakóparkot szándékoznak
2008. 11. 02. 00:00

November 4.-én délelőtt 11 órakor a szegedi cserepes sori cigánytelep lakói demonstrációt tartanak a polgármesteri hivatal előtt.

A helyiek szerint a romatelep helyére lakóparkot szándékoznak egyes beruházók építeni, miközben a telepen élők semmiféle tájékoztatást nem kapnak erről.

Már közhely, hogy a lakhatás, oktatás és foglalkoztatás együttes kezelése hozhat csupán eredményeket a cigányság és a többség viszonyának, életminőségének javításában. A lakhatás és a foglalkoztatottság terén azonban a szegediek sem érezik e pozitív folyamatokat, holott hosszú távon ezek kölcsönösen feltételezik egymást.


NEMZETI ÉS ETNIKAI JOGOK
ORSZÁGGYÛLÉSI BIZTOSA
1051 Budapest, Nádor u. 22.


Dr. Kállai Ernő Kisebbségi Ombudsman úr részére

Tárgy: vizsgálat indításának kérése.

Tisztelt Kisebbségi Ombudsman Úr!

Alulírott Czirok Péter (6720 Szeged, Cserepes sor 8.) a szegedi Cserepes soron található cigánytelep lakói nevében írok Önnek.

Az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zártkörű Részvénytársaság, rövidített neve: IKV Zrt. ( Szeged, Dáni utca 14-16.). Az IKV Zrt. tevékenységi körébe Szeged Megyei Jogú Város mindenkori közigazgatási területén az ingatlankezelési, értékesítési, épület-felújítási, karbantartási és korszerűsítési tevékenység ellátása tartozik.

A kisebbségi biztos eljárását kérjük, mert érzésünk szerint sérültek a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó személyek egyenlő bánásmódhoz fűződő jogai.

Az IKV Zrt. közszolgáltatónak minősülő szerv, szerződéskötési kötelezettség alapján a lakosság alapvető szükségleteinek ellátására irányuló szolgáltatást nyújt, így különösen a villamos energia-,gáz-,víz-, szennyvíz-szolgáltatást.

Jelen esetben a szegedi IKV Zrt. olyan helyzetbe hozott bennünket, amely már tarthatatlanná vált.

A történet megközelítőleg 4 éve kezdődött, amikor is az IKV Zrt. és az Önkormányzat a cigánytelepet társasházzá minősítette anélkül, hogy a lakók ezt elfogadták volna. A telepi lakások 25%-a magántulajdon, míg 75%-a önkormányzati szociális bérlakás.

Az IKV Zrt. hosszú évek óta semmiféle felújítási munkát nem végez el, ennek ellenére rendkívül magas lakbérek és közös költségeken kívül évente - "külön szolgáltatások" címszó alatt - küld olyan számlákat, amelyek érthetetlenek.

Minden épület négy lakásra van osztva. Egy épületnek a négy lakáshoz van hiteles vízórája, amit a Vízművek alkalmazottja kéthavonta le is olvas. Vélhetően ezt számlázza az IKV Zrt. felé. Az IKV Zrt. ezzel ellentétben nem e mérők fogyasztását veszi figyelembe, hanem a Cserepes sor végén elhelyezett főmérőre hivatkozik!

A villanyórákat a telekhatárokról az IKV Zrt., a CKÖ és az Önkormányzat kérésére teljesen szabálytalan vezetékeléssel a lakásoktól jókora távolságban helyezték el. Azóta 14-20 ezer forint közötti villanyszámlákat kapunk a Démásztól.

Az IKV Zrt.-től arra sem kaptunk még választ, hogyan lehetséges az, hogy havi 7000 forintos szennyvízszállítási díjakat számláznak ki, miközben évente egyszer (vagy még inkább 2 évente) szippantják az aknákat.

Az itt élők munkanélküli többszörösen is hátrányos helyzetű emberek. Ezeket a valótlanságokon alapuló extra költségeket kifizetni nem tudjuk.

IKV Zrt. Által el nem végzett felújítások, karbantartási munkálatok ellenértékét Cserepes sori telepen élők részére kiszámlázza, az épületek külső műszaki állapota arról árulkodik, hogy a szolgáltató egyáltalán nem végzett semmilyen felújítási, karbantartási munkát a Cserepes soron. Ezen felül rendelkezem 2007. februári fényképekkel a cserepes sori épületekről, amelyek összehasonlíthatóak a mai állapotokkal.

Tudomásunk szerint az IKV Zrt. házon belül készíti a számláit. Az állítólagosan elvégzett felújítási munkákról a lakók által aláírt munkalapokkal sem rendelkezhet, ami - véleményünk szerint - már komoly jogi aggályokat vet fel.

Úgy gondoljuk, hogy ami most Szegeden történik, az egy ellehetetlenítési politika része, amelynek végeredményeként, a cserepes sori romák ki lesznek semmizve. Elveszítjük a lakásainkat, súlyos lakhatási problémáink lesznek.

Az ügy hátterében véleményünk szerint az áll, hogy a putri telep háta mögött, a házaktól néhány méterre most nyílt meg Európa legnagyobb Tesco áruháza, épül a Praktiker, az OBI, az Aldi és a KIKA. A Mars téri nagypiacot a Cserepes sori piacra költöztetik, valamint a buszpályaudvar is a teleptől 3-400 méterre kerül. Ezáltal a Cserepes sori cigánytelep területe Szeged legértékesebb építési célú területévé lépett elő.

A város telep felszámolási tervvel nem rendelkezik, információkat nem hajlandóak adni. Joggal félünk, hogy az eladósítás csúcspontjaként - az előzmények ismeretében - kitelepítésekben gondolkozik a város vezetése.

Lásd bővebben az erről készült riportot is: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fekete_sas_cserepes_egyre_megy/2073380/ Ahogyan a cikkben is olvasható, aláírásokat gyűjtöttünk és levélben fordultunk az IKV-hoz, a polgármesterhez és a jegyzőhöz. (A levelek másolatai csatolva.)

Hasonló helyzet már előfordult itt Szegeden. Megközelítőleg 3-4 éve a repülőtér mellett állt egy több emeletes épület, amelyben roma családok éltek. A város - egy alapítvány közvetítésével és segítségével - kitelepítette az embereket Jánoshalmára, Öcsödre...stb. Később kiderült, hogy a nevükre csak papíron kerültek ingatlanok(?), hajléktalanként tértek vissza valamennyien Szegedre.

Lásd bővebben a releváns parlamenti ülésnap jegyzőkönyvét: http://www.szmm.gov.hu/download.php?ctag=download&docID=1043

Úgy véljük, hogy félelmeink megalapozottak, azonban nem találunk már más lehetőséget, mint ha Önhöz fordulunk. A CKÖ segítségére nem számíthatunk, sőt, sajnálatos módon a CKÖ az IKV Zrt.-vel együttműködik az ellehetetlenítésünk érdekében.

Ezért kérjük, hogy indítson átfogó vizsgálatot az ügyben.

Szeged, 2008. október 24.

Tisztelettel: Czirok Péter Cserepes sor 8/1
Lakhatás Iskolázottság Foglalkoztatottság közhasznú Egyesület