2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nomád címkét kaptak az olaszországi romák
2008. 10. 21. 00:00

Mohácsi Viktória tegnap egyperces felszólalásában tájékoztatta az Európai Parlament plenáris ülését az Olaszországban korábban kiadott szükségállapot részleges feloldása utáni helyzetről.

Az olasz kormány korábbi tervei szerint a Lazio (Róma), Campania (Nápoly) és Lombardia (Milánó) területére kihirdetett szükségállapotot október 15-én kívánták feloldani. Mindezek ellenére a rendőrség azt a tájékoztatást adta a liberális képviselőnek, hogy a kihirdetett szükségállapot október 15-én nem ért véget Lombardiában.

Mohácsi Viktória az elmúlt napokban meglátogatta Padova, Bologna, Firenze, Pesaro, és Milánó romák által lakott telepeit, benyomásairól a következőket mondta:

"Függetlenül attól, hogy legális vagy illegális táborhelyekről beszélünk a rendőrségi brutalitás, zaklatás és megfélemlítés minden táborra jellemző. Mindhárom rendőri szerv (carabinieri, vigili urbani és polizia) valamint a polgárőrség (Borgese) folyamatosan, a hét minden napján, a nap 24 órájában ellenőrzi a romák által lakott telepeket. Egyelőre egyetlen ember sem tudta elmondani, hogy mi a célja az ellenőrzéseknek, és miért nem oldották fel a szükségállapotot. Ehelyett, a táborlakók elmondása szerint az olasz rendőrök azt kiabálják a táborlakóknak, hogy "menjetek haza Romániába".

A meglátogatott táborokban élő romák elmondták, hogy amióta meghirdették a szükségállapotot, a helyzet a korábbihoz képest aggasztóbbá vált. A gyermekek iskolába járásához szükséges dokumentumok "nomád"-ként tüntetik fel a roma gyermekeket. Az iskolák arra való hivatkozással, hogy a gyerekek rosszul viselkednek, kizárják őket az iskolából.

Hasonlóképpen, a felnőttek tartózkodási engedélyében fel van tüntetve a nomád szó, ami ellehetetleníti a mindennapi életüket. A legális táborlakók nem tarthatják a kapcsolatot a rokonaikkal, és akinek eddig volt munkája, az is elvesztette azt a "nomád" megbélyegzés miatt.

A képviselőasszony rendkívüli aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a volt jugoszláv területekről a háborúk miatt elmenekült romák túlnyomó többsége ugyan mind beadták a menekült kérelmüket, azonban mindannyian csak ideiglenes (5 évre szóló) politikai menedékjogban részesültek.