2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Csupasz falak és a tető jelentette a lakhatást
2008. 10. 17. 00:00

A szocpol támogatással épült lakások tulajdonosai nem tagadták, hogy eladták a gyerekek után járó támogatási milliókat...

A taktaközi uzsorakamatos zsarolási ügyekből indult ügy felgöngyölítése során kommandós akcióval elfogott 25 éves taktaszadai és 39 esztendős prügyi férfiakat élet és testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel elkövetett zsarolás gyanúsították meg még idén áprilisban. Ahogy a nyomozás előrehaladt, került képbe a szocpollal épült lakások lakhatási engedélyét kiadó építőhatóság. Kiderült, hogy sok szereplős csalássorozatról és vesztegetésről van szó. A jegyző helyett feljogosítottan eljáró osztályvezető úgy adta ki lakások használatbavételi engedélyét tényleges szemlék nélkül, hogy az épületekben súlyos fokú műszaki hiányosságok voltak. Helyenként csak a csupasz falak és tető készült el. A papír birtokában az érintettek teljes összegű állami támogatás összegét megkapták. Az áprilisban elfogott két férfi egyébként már szabadlábon van, szabadlábon védekezhet.

Fizettek a milliókból

A Miskolci Nyomozó Ügyészség munkatársai által kihallgatott szocpolos lakástulajdonosok elismerték, hogy fizettek a lakáshasználatba vételi iratért. Ennek birtokában juthattak hozzá a szocpol második részéhez. Mint kiderült, a csalással szerzett vesztegetési milliókból (összesen ötszázmillió forint lehet) több helyre is fizetni kellett. Ebből a pénzből kapott a vallomások szerint az osztályvezető is. Ezért vele szemben immár vezető beosztású dolgozó által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és jelentősen nagy kárt okozó csalás megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás. Mindkét bűncselekmény elkövetőjét (egyenként is) tíz évi szabadságvesztéssel fenyegeti a törvény. Halmazati büntetés kiszabás esetén pedig, amennyiben a bíróság is bűnösséget állapítana meg, akár 15 év börtönnel is sújthatnák a tetteseket. A nyomozás azonban még javában zajlik. Újabb és újabb tanúkat és gyanúsítottakat hallgat ki a nyomozó ügyészség.

Előzmény:

Az osztályvezető azzal érvelt a bíróság előtti meghallgatásakor, hogy félelemben tartották, még kenőpénzt is kínáltak neki, amit nem fogadott el. Mégsem tett feljelentést e miatt.

A szerencsi polgármester nyilatkozta a letartóztatás után

A szociálpolitikai kedvezménnyel épült lakások dolgában vizsgálatot kell folytatni. A polgármesterek azt látják - mondta-, hogy nem épülnek fel lakások, vagy félig épülnek fel, és ez után valakik az állami és szociálpolitikai kedvezményt felveszik. Azt javasolták, hogy öt évre visszamenőleg vizsgálják meg a hatóságok ezeknek a pénzeknek a felhasználását. Arra azonban nem gondolt, hogy ez ilyen módon a szerencsi építésügyi hatóságot is érintheti.