2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Járványveszély Pécsett: patkányok, tetvesség, szeméttenger
2008. 10. 13. 00:00

A tisztiorvosi szolgálatnál is tudják: a Hősök tere északi széle-közepe és a kapcsolódó György-telep lakói közegészségügyi vészhelyzetben élnek.

A tisztiorvosi szolgálatnál is tudják: a Hősök tere északi széle-közepe és a kapcsolódó György-telep lakói közegészségügyi vészhelyzetben élnek. Bármikor kitörhet mondjuk akár egy hepatitiszjárvány, mint nemrégiben Nyírmihálydiban, Ivándiban, Ajkán vagy másutt. És ha kitörne, bizony nagyon nehéz lenne "megfogni".

A környéken lakók olykor a teljes higiéniát is nélkülöző helyzetéről tudnak a környék orvosai, akik szerint kész csoda, hogy még nem történt nagyobb baj. De nemcsak itt halmozódnak a gondok, a városnak még akad más nyomorúságos szegénytelepe. Óvatosan fogalmazva is "közegészségügyi vészhelyzet" van ezekben a gettókban, ahol többnyire csak cigányok laknak a maguk szaporította szeméttengerben, és mélyszegénységben. Segélyen, nyomorúságban. Gyakori a hasmenés és a hányás felnőttek és gyerekek körében, jellemző a tetvesség, amit a gyerekek elvisznek a város iskoláiba, átadnak osztálytársaiknak. Olykor egész családokat kell fertőtleníteni. A felnőttek közül sokan innen járnak kukázni más városrészekbe, mozognak, hozzák-viszik a "gondjaikat". Hemzseg a vidék a patkányoktól, irtásuk szélmalomharc, ideig-óráig eredményes. Olyan ez, mint egy időzített bomba, ami bármikor felrobbanhat. A szakemberek szerint a helyzet megoldhatatlannak látszik.

A kukacok sem az ivóvízből jöttek, hanem a kút mellett hemzsegtek. Szemét, piszok, rendetlenség mindenütt: a házak visszhangozzák a mélyszegénységet. Nem tudja hirtelenjében a hívatlan idegen, hogy kitől féljen inkább, a kutyáktól vagy a környék fenyegető tekintetű, káromkodó, kiabáló lakóitól. Vagy valami mástól.

Fanyar bűz, szemétkupacban ugrándozó gyerekekkel. A kistérségi tisztiorvos a városházára írt leveleiben már többször megfogalmazta, hogy egy bármikor robbanó járványügyi bombáról van szó. Dr. Koroknai János, a terület felnőtteket ellátó családorvosa szerint, ha itt valamilyen komoly fertőzés kitörne, "bizony nehéz lenne megfogni". Kimondta: örvend annak, hogy végre valaki foglalkozik a kialakult helyzettel, mert igen sok volna a teendő. Az egyik magát megnevezni nem akaró "egészségügyis" szerint a György-telepi gyerekek körében mindennapos a hasmenés, a hányás. Dr. Galambosi László több mint két évtizede az említett környék gyermekorvosa, szerinte kész csoda, hogy egyelőre kezelhető a helyzet. Igyekeznek mindent megtenni.

Hogy hányan laknak itt, azt csak a jóisten tudná megmondani. A szükséglakások némelyike egyszobás, hatan kucorognak benne. Vagy heten. A lakásban nincs vécé, nincs fürdőszoba. Közösre járnak, pottyantósra. Mutatják, hogy hol, de nincs az embernek kedve személyesen is meggyőződni a helyszínről. Maguk sem oda járnak, inkább a bokros részre.

Török Katalin tisztifőorvos, bár hosszasan beszélgettünk a helyzetről, arra kérte lapunkat, hogy inkább maga fogalmazhasson meg néhány sort, nehogy félreértsék. Hiszen ez a környék romák lakta. És időzített bomba - járványügyi szempontból.


Szélmalomharc folyik

Török Katalin tiszti főorvos lapunkhoz intézett levele: "Az ANTSZ Kistérségi Intézete az utóbbi években több alkalommal kényszerült a közegészségügyi veszélyhelyzetre felhívni az önkormányzat figyelmét Pécs város hátrányos helyzetű családjai által lakott városrészeire. Az önkormányzat számtalan esetben nem kevés anyagi áldozatot hozott már, így a szoros együttműködés eredményeként intézetünknek eddig sikerült uralni a közegészségügyi helyzetet. De a szemétgyűjtési és elszállítási, szennyvízszippantási problémák újra és újra jelentkeznek. Nagy erőfeszítéseket tesz az ANTSZ a patkánygócok felszámolásáért, de nem kevesebb gondot jelent a tetvességi helyzet javítása sem. Javulást várunk a városrészek ISPA- program által biztosított lehetőségeitől. Ám fontos volna a megelőzés érdekében a lakások rendeltetésszerű használatának betartása és a megfelelő, alapvető higiénés szabályok mindennapi alkalmazása. Míg ezen a téren nincs előrelépés, további szélmalomharcot vívunk a veszélyforrásokkal szemben."