HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Harcosok klubja, avagy tanoda bokszoló romáknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  tanoda, halmajugra
2008 Október 04    Forrás: heol.hu


Ez a cikk archív

Bár hivatalosan bezárták, minden hétfőn és pénteken zajlik az élet a Halmajugrai Szebb Jövőért Tanodában.

Hirdetmény

-Olyan vagy, mint a csodálkozó postás, miért nem dolgozol? - torkollja le Nagy András az egyik tizenéves tanítványát a terem közepén, melyet négy-öt homokzsák ékesít. Ökölvívást tanul itt negyven fiatal, hatévestől húszéves korig. Rendes szorítóra nem jut pénz, de van élő szorító - azaz a gyerekek állnak falként körbe, és némán figyelik a küzdelmet. Az edző Gyöngyösön szintén tart foglalkozásokat; oda is ennyien járnak. -Nem gondoltam, hogy ekkora lesz az érdeklődés. 15-20 gyerekre számítottam, ehelyett lett negyven - mondja az edző. - Aki idejár, annak erősebb lesz az önkontrollja, a szorítóban nem lehet idegből harcolni. Leterheltebbé, fittebbé válnak. A roma fiúknak jó a tempóérzéke és a reflexe is: nézze csak, milyen ügyesek! Másfél hónapja, amikor elkezdtük az órákat, még azt sem tudták, hogy a kesztyűt a kezükre, vagy a lábukra húzzák. Gyorsan fejlődnek, vagy tizenöten már versenyre is mehetnének - ecseteli a sportember, azt is hozzátéve: az iskolai, utcai ökölhasználat azonnali kizárást von maga után.

- Ha rosszalkodnak, felüléseket csináltatok mindenkivel. Ha valaki megszólal, újabb tíz felülés következik. Eleinte százötven felülésig mentünk el, akkora volt a rendetlenség. Berekedtem a kiabálástól az első edzés végére. Most, ha elhallgatok, rögtön csend lesz köztük, mert tudják, hogy valami baj van. Nekem ők a fizetség, látni, hogyan küzdenek.

A roma kamaszok a szigor ellenére mégis járnak a tanodába, és nem maradoznak el az edzésről.

- Hiperaktív vagyok, jót tesz nekem a bokszolás. A haverok ajánlották ezt az elfoglaltságot. Szerintem a boksztudás olyan, mint egy engedélyes fegyver az ember zsebében: csak okkal szabad használni. Az iskolában nyugodtan viselkedem, ott nem verekszem, mert szégyent hoznék a klubra. A magyar srácokkal is minden oké itt, ők is magyarok, mi is magyarok vagyunk - ecseteli a tizenhat éves Lakatos Zsolt. Merthogy a többségi társadalomból is eljár féltucat fiú.

Farkas József a drogok fogságából szabadult. Most a boksz mellé a kábítószer negatív hatásairól tart előadásokat helybeli cigány fiataloknak. -A srácok tisztelnek. Az én dolgom egyedi, sajnos, drogos társaságba keveredtem, nehézfiúk közé. Az egyesület segített kitörni, figyeltek rám, látogattak, próbáltak lebeszélni, pedig volt minden: speed, bogyó, marihuana - sorolja. És mesél tovább: a drog miatt hosszú hónapokra éberkómába került. Feleségével, Váradiné Takács Anitával ide hordják a fiaikat is; egyikük négy, másikuk hatéves.

Jóni Szilvia, aki segítőként vesz részt a tanoda munkájában, azt említi: a szülőknek is engedélyezniük kell, hogy a gyerekük ide járjon, sőt: a fiúknak orvosi igazolást kell bemutatniuk, ha hiányoznak, nehogy esetleg máshová járjanak, mint ahová a család tudtával elindultak.

Lakatos Alajos, az Együtt Halmajugráért Roma-Magyar Egyesület elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a tanoda jelenleg így - illegálisan - működik. A gyerekekben szerinte az első szakasz után törést okozott, amikor abbamaradtak a foglalkozások. Újra az utcán voltak esténként, rossz társaságban. Az elnök azt mondja, szinte ingyen jár le oktatni mindhárom segítőjük, csak üzemanyagköltséget tudnak nekik téríteni. A végtelenségig azonban nem várhatják el az önzetlen munkát az oktatóktól.

A Szebb Jövőért Tanoda, mely 2007-es indulásától kezdve hivatalosan nyolc hónapig tevékenykedett, először táncművészetre és zenére okította a gyerekeket, illetve németre, két diák sikeres nyelvvizsgát is tett. Folyamatosan keresik a forrásokat a fenntartásra. Tele vannak ígéretekkel a minisztériumoktól és az amerikai nagykövetségtől, és a kisebbségi ombudsmannal is felvették a kapcsolatot.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt