2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem lesz népszavazás a nyerőautomatákról
2008. 10. 02. 00:00

Nem sikerült összegyűjteni a szükséges aláírásokat ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki arról, hogy játékgépek csak élőerős kaszinókban működhessenek.

A hvg.hu július közepén számolt be arról, hogy a játékadó egy százalékát, mintegy négyszázmillió forintot követel a pénzügyi tárcától és a Magyar Szerencsejáték Szövetségtől az augusztus 24-én bejegyzett Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Közhasznú Egyesülete. A kérés alapja a játékszenvedéllyel küzdők megsegítésére szolgáló prevenciós program támogatása volt.

Ezzel együtt ügydöntő népszavazási kérdés hitelesítését kérte tavaly november 22-én a Roma Civil Szervezetek Választási Szövetsége az Országos Választási Bizottságnál (OVB) abban a kérdésben, hogy pénznyerő-automatát csak játékkaszinóban lehessen üzemeltetni. Mivel ilyen "szórakoztatási intézmény" csak öt van hazánkban, a kezdeményezés lakossági támogatása esetén a játékosok lehetőségei korlátozottak lettek volna.

A civil szervezet épp ezt szerette volna elérni, mondván, hogy ezáltal a hátrányos helyzetű, segélyekből élő emberek nem dobálnák kevéske pénzüket a nyerőgépekbe, és utána nem fordulnának uzsorásokhoz, s kerülnének bele egyik kölcsönből a másikba. Az egyesület által felkarolt kezdeményezés elindítója, Abházi József a hvg.hu-nak a nyáron elmondta, nem az a céljuk, hogy a népszavazáshoz szükséges íveket leadják, hanem hogy megkapják a pénzt, amivel a rászoruló - 50 és 100 ezer közötti játékfüggő - embereken segíthetnek.

Ahogy Abházi levezette: ebből a pénzből futná egy ingyen hívható, zöld számos, 24 órában elérhető telefonos segélyszolgálatra, játékfüggőkön segítő anonim csoportokra, sőt, egy olyan kaszinóra is, ahol a szenvedélybetegek ingyen játszhatnak, s így nem veszélyeztetik a családi kasszát és békét.

A férfi hozzátette: miután a pénzügyi tárcánál folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, s nem tudtak megegyezni arról, hogy a befolyt játékadó egy százalékát megkapja az egyesület - amely egyébként akkor még nem volt bejegyezve a Fővárosi Bíróságon -, megkeresték a Magyar Szerencsejáték Szövetséget (MSZSZ), hogy onnan kapjanak "támogatást". Ennek mértékét Abházi havi, gépenként fizetendő néhány ezer forintra lőtte be. Mivel szerinte az országban lévő pénznyerő-automaták száma 30 ezerre tehető, az "érdekvédők" jól járnának.

Kérdésünkre, miszerint a népszavazástól való elállás feltételhez való kötését mind a tárcánál, mind a minisztériumnál nem érzi-e zsarolásnak, Abházi József kikérte ezt magának. A hatóságok mindenesetre másképp látják az ügyet, mert a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közlése szerint a Kiemelt Ügyek Osztálya mintegy két hónappal ezelőtt zsarolás gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Erről a BRFK sajtóosztályán csak annyit közöltek, hogy folyik az adatok beszerzése, illetve a tanúk meghallgatása.

Az egyesület javaslatai

A játékgépek üzemeltetői ne saját embereikkel ellenőriztessenek. A játékgépek leselejtezésénél, a számlálók kiírásánál a jegyzőkönyv hitelesítőit civil kontroll alá kellene tenni. Az országos ellenőrzés - az egyesület álláspontja szerint - a regisztrációs rendszeren keresztül megoldható lehetne mind a 30 ezer játékgépnél, akár heti rendszerességgel is. A játékosok által elvesztett összegeket pedig átláthatóbbá lehetne tenni, ha a hitelesített heti leolvasó rendszereket építenék be a játékautomatákba.