2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az MCF lemondatná a kettős mércével mérő honatyákat
2008. 10. 01. 00:00

Meddig engedhetjük meg, hogy barmoknak és birkáknak nézzenek bennünket - tette fel a kérdést a két szervezetben is elnökhelyettesi pozíciót betöltő Balog József.

A Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) kedden az OCÖ Dohány utcai székházában tartott frakcióülésén 36 képviselő jelent meg, és nyilatkozatban fogadták el, hogy lemondatnák a három fideszes politikust országgyűlési mandátumukról.

Meddig engedhetjük meg, hogy barmoknak és birkáknak nézzenek bennünket - tette fel a kérdést a két szervezetben is elnökhelyettesi pozíciót betöltő Balog József. Szerinte azzal, hogy a képviselők kijelentették, a cigányság provokálja a szélsőjobboldalt, és nem szabad utcára vonulniuk, sérti a közösség jogait és becsületét. Ha a szélsőjobbnak és a Prikezsia Gárdának van joga utcára, cigánytelepekre vonulni, akkor nekünk is, és a rendőrségnek is ugyanolyan erővel kell biztosítania a rendezvényünket - fűzte hozzá.

Kolompár Orbán elnök történelminek nevezte e szeptember 20-i békemenetüket és köszönetet mondott a rendőrségnek, amiért kiemelt figyelemmel biztosította a rendezvényt, megakadályozta, hogy a szélsőséges csoportok megzavarják a demonstrációjukat. Megemlítette, hogy mind a charta tüntetés, mind a békemenet méltóságteljesen zajlott, és a szélsőjobb estére szétverte a belvárost, így joggal léptek és lépnek fel a radikalizmus, a gyűlölködés ellen.

A frakcióülésen szóba került az Országos Cigány Önkormányzat rendkívüli közgyűlésének összehívási kezdeményezése is, amelyet az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület (EURIFE) terjesztett elő mintegy másfél hete. Azért kezdeményezték a grémium összehívását, hogy Kolompár Orbán elnök tájékoztassa a cigányság legmagasabb szintű testületét és így az egész cigányságot az ellene és civilszervezete ellen folyó büntetőeljárásokról, amelyek a sajtóban is megjelentek.

Kolompár Orbán azt mondta, hogy rendkívüli közgyűlést három ember miatt nem fog összehívni, ugyanis az EURIFE három képviselője, köztük az elnök, Orsós Vendel és Teleki László írta alá azt.

Kolompár Orbán szerint Teleki László a háttérben aknamunkázik, és összejátszik a lungo dromos és fideszes Farkas Flóriánnal, hogy elérjék az OCÖ feloszlatását, szétzüllesztését. Felszólította Kolompár Orbán Teleki Lászlót, hogy amennyiben nem kíván szövetségesként együtt dolgozni az MCF-el, mondjon le képviselői mandátumáról. "Ne gondold, hogy mert parlamenti képviselő vagy, neked több kiváltságod van, mint a többi 52 képviselőnek" - mondta az elnök az MSZP-s országgyűlési képviselőnek.

Teleki László azt mondta, szakmai munkát akar végezni az OCÖ-ben, és sérelmezte, hogy az elnök, vagy munkatársai, csak telefonon, egy nappal, vagy néhány órával korábban hívják meg frakcióülésre vagy közgyűlésre. Azt kérte, hogy az SZMSZ szerint járjanak el, és a közgyűlés előtt legalább egy héttel, vagy három nappal küldje ki a meghívót, ugyanis mindenkinek van egyéb elfoglaltsága.

Teleki a rendkívüli közgyűlés összehívási kezdeményezéséről szólva elmondta, hogy a vidéki CKÖ-k vezetői is érdeklődve várják, mi az igazság az elnök körüli ügyekről. Kolompár Orbán azt mondta, légből kapott vádakkal és gyanúsítgatásokkal, kitalált bűncselekményekkel próbálják politikailag és szakmailag ellehetetleníteni riválisai. Hozzátette, összehangolt, lejárató akciósorozatot indítottak ellene politikai ellenfelei, hogy így akadályozzák meg a cigányságért, a szélsőjobboldal előre törekvése elleni harcában. Kijelentette, nem mond le, a frakciószövetség erős, és tovább dolgozik, az eljárás lezártáig pedig nem kíván az üggyel foglalkozni.

Teleki László azt mondta, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, és mint szövetséges szervezeti képviselő, támogatásáról biztosította az elnököt, de éles vita alakult ki közte és Kolompár Orbán között, ugyanis az elnök bomlasztásbak értékelte a közgyűlés összehívási kezdeményezését, és hangot adott annak is, hogy Farkas Flórián több képviselőt is azzal keresett meg telefonon, hogy a következő közgyűlésen a testület feloszlatását kezdeményezi, és ehhez gyűjt támogatásokat.

Teleki László parlamenti elfoglaltságai miatt időközben távozott az ülésről, és az egymást követő felszólalók élesen bírálták Telekit "megosztó politikája miatt".

Kolompár Orbán kijelentette: a Farkas Flórián és a szélsőségek ellen folytatott harcában a "háttérmunkák" csak megerősítik, és amennyiben az OCÖ feloszlatását akarják elérni, terjesszék a jövő heti közgyűlés elé, amit az MCF is hajlandó megszavazni. Megjegyezte, országos listát csak a Lungo Drom és saját szervezete tud állítani, és egy új megmérettetésnél fényes győzelmet aratnának. Célzott arra, hogy az "ide-oda játszó képviselők" és kisszervezetek így kimaradnának a legnagyobb és legitim cigány képviseleti szervezetből.

A szövetség tagjai az EURIFE két képviselőjének nem szavazata mellett arról döntöttek, hogy lemondatják Farkas Flóriánt és Teleki Lászlót mandátumaikról, mert nem vesznek részt az OCÖ munkájában, és nem a cigányság és az OCÖ érdekeit képviselik az Országgyűlésben.

Teleki László badarságnak nevezte, hogy összejátszana Farkas Flóriánnal, és mint azt a RomNetnek elmondta, már nem ez az első összeesküvés-elmélet, amit gyártanak a képviselők. Elmondta, hogy kezdeményezik az OCÖ-n belüli bizottságok feloszlatását, mert azok megalakulásuktól kezdve nem működnek, és tájékoztatást kérnek a vidéki intézményhálózatokról is.

Az OCÖ-t irányító MCF frakciószövetség egyhangú szavazással megerősítette Kolompár Orbán elnök iránti bizalmát. Folytatás jövő héten a rendes közgyűlésen, ahová meghívták a szociális és munkaügyi minisztert is.