2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Aláírást gyűjtött a falu, a romák mégis beköltöztek
2008. 09. 26. 00:00

Nem a fajgyűlölet irányította a tevelieket, amikor elkezdtek aláírásokat gyűjteni azért, hogy a váraljai Péróból ne költözhessen a faluba két roma család. Ezt állítják az emberek Tevelen.

Az aláírásgyűjtés körülbelül egy héttel ezelőtt indult Tevelen. Az íven álló szövegnek röviden összefoglalva az a lényege, hogy az azt aláíró személyek csatlakoznak azokhoz, akik úgy gondolják, ha már Váralja önkormányzata nyert 54 millió forintot arra, hogy felszámolja a falu szélén álló, vagy már inkább düledező nyomortelepet, akkor azt oldja meg a település határain belül. Ne pedig úgy, hogy más faluba költözteti ezeket az embereket. Akikről egyébként a falubeliek közül többen, köztük Nagy Szabolcs, a teveli roma kisebbségi önkormányzat vezetője is úgy gondolja, nem tudják betartani az együttélés normáit.

Ám nem ez volt az első eset, hogy a váraljai Péró lakói ellenállásba ütköznek. Korábban Kismányokon is ellenezték, hogy a Péró lakói a faluban vegyenek maguknak házat. Ám ott többen nyíltan kimondták, hogy annak is nagy szerepe van az elutasításban, hogy ezek az emberek cigányok, amellett, hogy a nyomortelepről származnak. Sőt, akkoriban, amikor a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz beadta az önkormányzat a pályázatot, az egyik váraljai férfi többször népszavazást is kezdeményezett azért, hogy az önkormányzat ne folytathassa a Péró projektet, ám az összes beadványát elutasította dr. Klausz Judit jegyző.

Adnak nekik egy esélyt, remélik, élnek vele

Héri Lászlóné, Tevel polgármestere kérdésünkre elmondta, mintegy négy-ötszáz aláírás gyűlt össze az egy hét alatt, ám úgy tudja, a házakat már megvették, legalábbis dolgoznak a felújításon. - Az emberek háborognak a faluban, félnek attól, hogy tovább romlik a közbiztonság, az utóbbi időkben, még mielőtt szó volt arról, hogy ideköltöznek, megnőtt a lopások száma a faluban. Ám én úgy gondolom, adnunk kell egy esélyt ezeknek az embereknek, hogy bizonyíthassanak, s bízunk benne, hogy élnek majd ezzel a lehetőséggel - mondta a polgármester.

Nem az számít, hogy az embernek milyen a bőrszíne

- A helyi roma képviselő kezdeményezte az egészet, ő vitte el a helyi boltokba, kocsmákba, gyógyszertárba az íveket, szinte mindenhol volt belőlük néhány darab - mondta ott jártunkkor az egyik nagy darab helyi férfi a központban. Miközben a kocsmahivatal pultjánál állva fölhajtotta az ebéd utáni fél decit, még azt is hozzátette: nem az a lényeg, hogy az embernek milyen a bőrszíne, a fehérek között is vannak senkiháziak. Mint mondta, úgy tudja, a házakat már megvették, s a témával kapcsolatban már csak egyetlen kérdés jogos, mégpedig hogy ezek az emberek be tudnak-e illeszkedni. Szerinte ez már csak rajtuk múlik.