2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyugodt együttélést szeretnének a romák
2008. 09. 20. 00:00

Rendbontás és provokáció nélkül ért véget a roma szervezetek délutáni demonstrációja a fővárosi Olimpiai parkban, ami után a résztvevők csatlakoztak a Charta Kossuth téri rendezvényéhez.

A délutáni rendezvényen az Országos Cigány Önkormányzat, a Magyarországi Cigány Szervezetek fóruma, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Lungo Drom és Phralipe képviseltette magát. Szónokaik elsősorban a romák és magyarok közötti békés együttélés, a minőségi oktatás és a jogállamiság szükségességére hívták fel a figyelmet.

A rendezvényen felszólalt Mohácsi Viktória, az SZDSZ Európa Parlamenti képviselője, aki felszólította a kormányt, védje meg a romákat, akik szintén magyar állampolgárok.

Ugyancsak beszédet mondott Kende Péter újságíró, aki a romák önszerveződését sürgette, így egyebek mellett azt kérte, hogy a helyi polgárőrségekbe minél több romát vegyenek fel.

A rendezvény végén Kolompár Orbán, az OCÖ és az MCF elnöke úgy fogalmazott: gátat kel építeni a szélsőségesek ellen, ugyanakkor hidat a romák és magyarok közé.

A Phralipe alelnöke, Daróczi Ágnes azt mondta, hogy Magyarország több mint ötszáz éve a romák hazája is. Hozzátette: bár nem ismerte, mégis gyászolja Szögi Lajost, aki egy szörnyű gyilkosság áldozata lett, ám a felelősség egyéni, ezért nem lehet az egész közösséget büntetni.